BORBA SPRETNOSTI I ZNANJA

'Svi za 5' - novi kviz na FTV-u: Povratak u zlatno doba televizije

Mediji 04.11.19, 16:24h

'Svi za 5' - novi kviz na FTV-u: Povratak u zlatno doba televizije
Iza svojevrsne himne projekta stoji bend „Helem Nejse“. Voditelj kviza, najpopularnije TV lice u dječijem svijetu, Elvir Hadžijamaković – Lilo otpjevao je pjesmu „Svi za 5“ koja otkriva i moto ovog serijala

 

 


Federalna televizija s ponosom najavljuje početak emitiranja kviza spretnosti i znanja, koji će nas vratiti u zlatno doba televizije, kada su veliki obrazovno-zabavni projekti za djecu okupljali cijele obitelji pred malim ekranima. Riječ je o projektu koji je uključuje velike produkcijske i studijske kapacitete, na kojem aktivno radi više od 50 ljudi, a od pilot emisije, pa do kraja prvog ciklusa, očekuje se učešće oko 700 učenika.

 

svi-za-pet-2


Ovaj projekt Redakcije programa za djecu i mlade Federalne televizije, kviz znanja i spretnosti SVI ZA 5, u prvom ciklusu okuplja djecu iz osam osnovnih škola i to iz Busovače, Hadžića, Jablanice, Novog Travnika, Prozor-Rame, Sarajeva, Visokog i Zenice. U svakoj od sedam emisija prvog ciklusa takmičit će se po dvije škole u osam igara. U saradnji sa Redakcijom, direktori i nastavnici iz svih škola su kreirali posebne petočlane timove, po jedan učenik od petog do devetog razreda. Prilikom realizacije ovog projekta, ekipa Federalne televizije je naišla i na podršku lokalne zajednice. Načelnici općina, kojima pripadaju škole koje učestvuju u takmičenju, osigurali su učesnicima prevoz na snimanja.


U procesu razvoja projekta ostvarena je posebna saradnja sa sarajevskim školama „Meša Selimović“, „Behaudin Selmanović“, „Prva osnovna škola Ilidža“ i „Čengić Vila 1“ čiji su nastavnici i đaci sarađivali na testiranju igara, a sve igre, koje sadržajem podliježu nastavnom planu i programu, kreirane su u saradnji sa Udruženjem učitelja Kantona Sarajevo.

 

svi-za-pet-3


Iza svojevrsne himne projekta stoji bend „Helem Nejse“. Voditelj kviza, najpopularnije TV lice u dječijem svijetu, Elvir Hadžijamaković – Lilo otpjevao je pjesmu „Svi za 5“ koja otkriva i moto ovog serijala, o kojem kaže:


- Moto Svi za 5 i 5 za sve ustvari znači da cijela škola navija za svoj tim a da tim radi za promociju i dobrobit cijele škole. Drugoplasirani i prvoplasirani u našem prvom ciklusu, zahvaljujući Raiffeisen banci, obnovit će svoj bibliotekarski fond. Na ovaj način, u vremenu pametnih telefona i Youtubea, želimo ponovo istaknuti neophodnost povratka pisanoj riječi. Nakon sedam godina koje sam proveo putujući po Bosni i Hercegovini za potrebe našeg serijala „U zmajevom gnijezdu“, mogu posvjedočiti da nisam pronašao školu u kojoj bibliotekarski fond zadovoljava sve potrebe nastavnog plana i programa.


Prilikom kreiranja koncepta i razrade igara ideja vodilja uredničkog tima Redakcije programa za djecu i mlade bila je težnja za bježanjem od mnoštva „pametnih uređaja“ zahvaljujući kojima je primjetan trend izostanka porodične komunikacije na dnevnoj osnovi. O samim igrama Lilo kaže:

 

- Naša želja je bila da današnje generacije fizički pokrenemo u našoj sjajnoj scenografskoj areni. Htjeli smo ih navesti na trag našeg djetinjstva u kojem su igre bile sasvim drugačije, društvene, humane i intelektualno motivirajuće. Mogu samo reći da sam se ja istinski zabavljao obnašajući ulogu svojevrsnog joker igrača za svaki tim i da sam već sada siguran da će me rad sa djecom koju smo ugostili obilježiti za sva vremena.

 

svi-za-pet-4


Voditelj: Elvir Hadžijamaković – Lilo
Urednica i scenaristica: Vanja Avdić – Čabrić
Urednica: Lejla Imamović
Producentica: Azra Fazlić
Grafički dizajn: Adnan Dedić
Izrada softvera za igrice i bodovanje: Muhamed Bajramović
Kostimografkinja: Sanja Džeba
Scenografkinja: Igrid Mihajlović
Reditelj: Nihad Lubovac
Urednik Redakcije: Boris Šiber

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI