partner filmski centar sarajevo

Bh. partizanski filmovi oduševili Beč: U toku velika filmska retrospektiva 'O Partigiano! Pan-European Partisan Film'

Kultura 03.11.19, 13:02h

Bh. partizanski filmovi  oduševili Beč:  U toku velika filmska retrospektiva 'O Partigiano! Pan-European Partisan Film'
Filmski centar Sarajevo je u okviru retrospektive ima najviše filmova sa prostora bivše Jugoslavije, ali i čitave Evrope, pa tako publika u Beču može gledati velike spektakle partizanskog filma

 

Nakon velikih retrospektive ex-yu dokumentarnog filma održane ovoga ljeta u Ardeche Images-u (Mirabel, Francuska) i ciklusa „Crni talas YU kinematografije“ u Film Archiv Austria (Beč), na kojima  je Filmski centar Sarajevo bio jedan od strateških partnera, predstavivši „Sarajevsku školu dokumentarnog“ filma (Žika Ristić, Midhat Mutapčić, Gojko Šipovac, Bakir Tanović, Vlatko Filipović, Mirza Idrizović i drugi), te djela Bate Čengića i Emira Kusturice, u toku je nova velika evropska retrospektiva u kojoj je FCS veliki partner.

 

U „Austrijskom filmskom muzeju“ (Beč) upravo je toku velika filmska retrospektiva „O Partigiano! Pan-European Partisan Film“ u kojem se publici predstavlja dosad najveći izbor filmova tzv. „partizanskog žanra“ nastalih u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Retrospektiva je zvanični dio programa Viennale,  najvećeg umjetničkog programa koji se organizira u Austriji.


Projekat su osmislili direktor Austrijskog filmskog muzeja Michel Loebenstein i programski urednik Jurij Medan, te su u izbor uključili najznačanija tematska i žanrovska djela nastala u nekadašnjoj Jugoslaviji, Sovjetskom Savezu, Češkoj, Njemačkoj, Poljskoj, Italiji, Francuskoj, Portugalu i drugim evropskim zemljama. 


U okviru retrospektive prikazuju se klasici sedme umjetnosti poput fimova „Rim, otvoreni grad“ (1945) Roberta Rosellinija, „Kanal“ Andrzeja Vajde (1957) ili „Dođi i vidi“ (1985) Elema Klimova


Filmski centar Sarajevo je u okviru retrpospektive ima najviše filmova sa prostora bivše Jugoslavije ali i čitave Evrope, pa tako publika u Beču može gledati velike spektakle partizanskog filma snimljene u produkciji bh. filmskih kuća „Bosna film“ i „Sutjeska filma“ – „Kozara“ (1962) i „Bitka na Neretvi“ (1969) Veljka Bulajića, „Sutjeska“ (1973) Stipe Delića, kao i kultne klasike tzv „partizanskog vesterna“ Hajrudina Šibe Krvavca „Diverzanti“ i „Valter brani Sarajevo“.


Retrospektiva je otvorena krajem oktobra i traje do početka decembra ove godine. Zanimljivo su se organizatori odlučili da sve filmove prikažu u originalnim formatima na kojima su filmovi snimljeni – 35 filmskoj traci.


Retrospektiva je izazavala veliki interes u evropskim filmskim krugovima, dok je upravo održana projekcija filma projekcija filma „Valter brani Sarajevo“, po riječima samih organizatora,  oduševila mnogobrojnu austrijsku publiku u Beču.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI