video/ prepucavanje i dalje traje

Štrajku zdravstvenih radnika u KS-u ne nazire se kraj: Kod privatnika po nalaz, a pare čekaj!

Hronika 02.11.19, 11:37h

 Štrajku zdravstvenih radnika u KS-u ne nazire se kraj: Kod privatnika po nalaz, a pare čekaj!
Zavod zdravstvenog osiguranja svaki dan zaprimi između 30 i 40 zahtjeva za refundiranje, a povrat novca se izvrši za 10-15 dana

 


Štrajku zdravstvenih radnika u KS-u, koji traje već dva mjeseca, ne nazire se kraj, a u međusobnim prepucavanjima između Vlade KS-a i sindikata, najviše ispaštaju pacijenti. U javnim zdravstvenim ustanovama primaju se samo hitni životno ugroženi pacijenti, a svi ostali mogu samo sanjati na pregled ili čekati kraj ove agonije u zdravstvu - piše Oslobodjenje.

 

Kako više ne bi trpjeli štrajk, Vlada KS-a odnedavno je omogućila osiguranicima da makar laboratorijske usluge mogu obaviti kod privatnih zdravstvenih ustanova uz refundaciju troškova kod Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a. Pitali smo i šta je potrebno da bi se izvršio povrat novca?

 

Uputnica i račun


Da bi osiguranik mogao refundirati novac, u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS-a su nam pojasnili da je potrebno dostaviti uputnicu odabranog doktora koji je preporučio obavljanje određenih laboratorijskih usluga te račun iz privatne ustanove gdje je realizirana ta usluga.

 

- Zavod svaki dan zaprimi između 30 i 40 zahtjeva za refundiranje. Oni se obrade u roku od pet dana i prosljeđuju finansijskoj službi koja u narednih pet do 10 dana vraća novac osiguranicima. Sveukupno, pacijent na povrat novca čeka od 10 do 15 dana, kazao je Fikret Jonuz, rukovodilac Odjela za medicinska pitanja Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a.

 

Za građane je najviše sporno to što izvršenu laboratorijsku uslugu moraju odmah platiti, a mnogo je onih koji nemaju novca ni za najosnovnije životne potrebe.

 

- Lijepo je što su omogućili da laboratorijske pretrage možemo uraditi privatno, ali niko ne pita kako će onaj ko živi od minimalne penzije platiti uslugu koja košta 100 KM. Pare mora odmah imati ili ne može ništa uraditi. Povrat novca, koliko znam, izvrši se tek nakon nekoliko dana, kazala nam je Azra A. koja je ogorčena dugotrajnim štrajkom koji se po običaju prelama najviše preko leđa građana.


Muhamedu Hasanoviću smeta što mora ispaštati zbog nemara vlasti.

 

- Kakva je država, takvo je sve. Pacijenti trebaju imati punu uslugu i ne bi trebali da trpe, ali što je, tu je, mišljenja je Hasanović.

 

 

Nema odustajanja


Kadira Mujanović je na fizikalnim terapijama. Kaže, razumije zdravstvene radnike i njihovu borbu.

 

- Pa podržavam šta ćemo. Zavisimo od njih i oni od nas. Ja ih podržavam u tome da uspiju, smatra Mujanović.

 

U privatnim laboratorijama sve je više pacijenata koji žele uraditi laboratorijske pretrage uz refundaciju troškova.

 

- Jedan dio korisnika želi da vrati novac prvenstveno iz inata zato što je ljut na zdravstvene radnike koji već dva mjeseca štrajkuju i uskraćuju zdravstvenu uslugu pacijentima. Korisnicima savjetujemo da mogu refundirati svoja sredstva, dajemo im uz fiskalni račun koji je obavezan i papir pretraga koje su uradili i koja je cijena tih usluga, kazala nam je Dženana Gušić, voditelj laboratorije Prolab Centar.

 

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS-a Edo Selimić kaže da nema odustajanja. Krenule su tužbe i krivične prijave. Tvrdi da Vlada KS-a pokušava razdvojiti sve kategorije te će dovesti do novih sindikata i novih problema.

 

- Vlada će odrediti koeficijente doktorima, pa će s nama ući u pregovore oko koeficijenata medicinara, a nezdravstvenim radnicima neće dati ništa, navodi Selimić.

 

Zdravstveni radnici insistiraju na tome da dobiju veće plate i bolje uslove rada.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI