Esad Duraković/ Sarajevo - Grad filma

UNESCO-vo priznanje sarajevskom kosmopolitizmu: U nizu negativnih, destruktivnih vijesti - konačno nešto posve drugačije!


01.11.19, 09:42h

 

 


Sarajevo dobilo status Grada filma UNESCO-a!


U nizu negativnih, destruktivnih, često katastrofičnih vijesti kojima nas mediji svakodnevno zasipaju zamračujući nam svaku svjetliju perspektivu, upravo je stigla ova vijest da je UNECO dodijelio Sarajevu status Grada filma. Vjerujem da je teško izraziti, obrazložiti puni pozitivitet ovoga događaja.

 

sff-prvi-dan-20193


Na simboličkoj ravni, vijest stiže iz Grada svjetlosti, iz Pariza, koji je sjedište UNESCO-a u Grad (Sarajevo) koji je planetarno bio postao simbolom stradanja, a koji je i danas meta mračnih, destruktivnih sila u njemu i oko njega. Utoliko više je ova vijest dragocjena Sarajevu, BiH, ali je važna i UNESCO-U, na kraju krajeva, jer je time pokazao da umije  napraviti valjan izbor, dostojan njegova autoriteta, pogotovu u vrijeme kada se i tako velike nagrade kao što je Nobelova nagrada za književnost ili za mir dodjeljuju – i time same sebe silno, suštinski unižavaju – onima koji šalju osvajačke vojne kontingente u tuđe zemlje (Afganistan, Irak i dr.), ili onima koji podržavaju izvršioce genocida u Srebrenici.

 
Stoga čestitke zaslužuju, u ovom slučaju, i Sarajevo i UNESCO, jer je poznata stvar – iako se često ne poštuje – da autoritet nagrade i vrijednost laureata imaju izvanredno dvosmjerno sadjejstvo: laureat osvaja izuzetan status nagradom, a nagrada za jačanje vlastitog autoriteta koristi VRIJEDNOST laureata. Ukoliko se poremeti taj dvosmjerni odnos pozitiviteta, onda se unižavaju obje strane. To je izuzetno važno u našem svijetu poremećenih vrijednosti, kada se na raznim nivoima nagrađuju ratnici, zločinci, ksenofobi raznih vrsta.


Ovom prilikom prisjećam se kako smo u vrijeme stravične opsade Sarajeva trčali pod snajperskom paljbom i organizirali naučne skupove u Sarajevu, koje se u tim najtežim trenucima svoje povijesti branilo i KULTUROM. Danas je, evo, ovaj Grad obasjan i UNESCO-vom nagradom iz Grada svjetlosti.


Vjerujem da će ovaj status donijeti Gradu i neku finansijsku vrijednost, ali u danome kontekstu, čini mi se, valja podvući činjenicu da ovakvo priznanje (odnosno dodjela statusa) ima mnogo širi, mnogo veći značaj, jer time ovaj Grad-muzej dobiva najautoritativnije priznanje za puni, za gotovo uzvišen smisao za umjetnost koja je uvijek, kao takva, internacionalna, kosmopolitska, budući da su umjetničke vrijednosti značajne onoliko koliko imaju univerzalnih vrijednosti... Umjetnost i nacionalistička destrukcija su apsolutno nespojivi.


Drugim riječima, ovo je priznanje i kosmopolitizmu Grada, ma koliko već četvrt vijeka nastojali neki da ga predstave u negativnim bojama.


Neka mi bude dopušteno da iz ovih uopćenih vrijednosti izvrsni događaj malo i personaliziram. Naime, valja uputiti javnu, srdačnu čestitku i gospodinu Mirsadu Purivatri koji je tokom svih ovih godina marljivo gradio internacionalni, kosmopolitski imidž Sarajeva.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


BLIN
KOMENTARI