Nema čega nema u BiH

Lažno se predstavljao kao advokat i 'branio' ljude na sudovima za novac, a klupko se počelo odmotavati kad ga je...

Hronika 31.10.19, 07:55h

Lažno se predstavljao kao advokat i 'branio' ljude na sudovima za novac, a klupko se počelo odmotavati kad ga je...
Njega sumnjiče da je od nekoliko građana naplatio ukupno 20.000 KM za advokatske usluge iako nije imao licencu za obavljanje posla advokata

 

Četrdesetosmogodišnjeg Banjalučanina Branislava Trbojevića ispitala je policija zbog postojanja sumnje da se lažno predstavljao kao advokat i uzimao novac od građana kako bi ih branio na sudovima u Banjaluci, saznaju "Nezavisne".

 

Njega sumnjiče da je od nekoliko građana naplatio ukupno 20.000 KM za advokatske usluge iako nije imao licencu za obavljanje posla advokata.

 

Izvor "Nezavisnih" ispričao je da je Trbojević sin poznatog banjalučkog advokata koji je preminuo te da zbog toga niko nije dovodio u pitanje ima li licencu za posao advokata za šta uzimao novac od klijenata za početne troškove.

 

Kako je ispričano za ovaj medij, klupko se počelo odmotavati kada ga je prijavio jedan klijent sumnjajući da nešto nije u redu. On je takođe za advokatske usluge izdvojio određenu sumu novca, kao što je učinilo i još nekoliko građana. Navodno je taj klijent i provjerio podatke o Trbojeviću pa je saznao da on u stvari nije advokat iako se tako duže vrijeme predstavljao.

 

"Nezavisne" saznaju da je policija kontaktirala s Advokatskom komorom RS te da je utvrđeno da Trbojević nije upisan u registar advokata niti je podnosio zahtjev za to. To je za "Nezavisne" potvrdio i Branislav Rakić, predsjednik Advokatske komore RS.

 

"Trbojević nije polagao advokatski ispit i kod nas nije upisan u komoru, a da li je u FBiH, to ne znam", rekao je Rakić.

 

Trbojevićevo ime, kako smo provjerili, nije ni na spisku advokata regionalnih komora u Federaciji BiH koji je dostupan na stranici Advokatske/Odvjetničke komore Federacije BiH.

 

Kako je juče saopšteno iz Policijske uprave Banjaluka, navodeći inicijale, policija je u utorak uhapsila lice B.T. iz Banjaluke zbog sumnje da se duži period lažno predstavljalo kao advokat, ali je ono otpušteno nakon kriminalističke obrade.

 

"Od oštećenih je uzimao novac za potrebe akontacije i troškova na ime zastupanja u predmetima red sudom, a iste nije zastupao, čime je za sebe pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 20.000 KM", istakli su u policiji.

 

Kako su naveli, na osnovu naredbe Osnovnog suda u Banjaluci, izvršen je pretres više objekata na području ovog grada koje koristi osumnjičeni.

 

"Protiv osumnjičenog lica u redovnoj proceduri Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, biće dostavljen izvještaj zbog počinjenih krivičnih djela lažno predstavljanje i prevara", naveli su iz policije.

 

Takođe su iz policije apelovali da građani koji su prevareni ili sumnjaju u prevaru izvršenu na ovaj način, to prijave policiji.

 

Juče nismo mogli stupiti u kontakt sa Trbojevićem, jer njegov broj telefona nije bio dostupan na internetu niti na spiskovima advokata.

 

(NN, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI