MUTNE IGRE OKO JAGOMIRA

Afera na pomolu: Ko želi da opljačka najatraktivniji zemljišni plac u Sarajevu?!?

Kultura 30.10.19, 09:46h

Pokušaj preuzimanja imovine i zemljišta na Jagormiru uz pomoć lažne dokumentacije od strane Pravobranilaštva Kantona Sarajeva, smatraju u Filmskom cnetru Sarajevu, predstavlja udar na kulturnu baštinu BiH. Zašto šuti premijer Edin Forto, iako ga je pismenim putem o ovome obavjestila uprava FCS? Zatražena je i pomoć Vlade Federacije u zaštiti imovine ovoga javnog preduzeća

 

 


Federalno javno preduzeće „Filmski centar Sarajevo“ poslao je na više adresa upozoravajuće pismo o pokušaju preuzimanja imovine ovoga preduzeća na Jagomiru. Radi se o oko 20.0000 kvadradnih metara zemljišta na prostoru nekadašnjeg filmskog studija „Jagomir“. Po procjenama stručnjaka, ovo zemljište je jedna od najatraktivnijih lokacija u Sarajevu i već odavno je na meti raznih zainteresiranih interesnih grupa i privatnih kompanija.


Istovremeno, imovina na Jagomiru je rodno mjesto stvaranja  bh. kinematografije i tamo se trenutno čuva  filmska arhiva u koja sadrži gotovu čitavu prošlost bh. filma u periodu od 1947. do 1992. godine. Tu se nalazi preko 80 dugometražnih igranih filmova, ukljujući i velika djela bh. filma (Kozara, Bitka na Neretvi, Mali vojnici, Sjećaš li se Dolly Bell, Valter brani Sarajevo,..), oko 700 dokumentarnih i kratkih filmova, te hiljade metara dokumentarnih filmskih materijala.


U dopisu Filmskog centra Sarajevo, između ostalog, piše:


„Uspješnom finansijskom konsolidacijom ovoga javnog preduzeća tokom 2018-2019. godine stvoreni su uvjeti za početak procesa stavljanja u funkciju ovih prostora, te je uprava Filmskog centra Sarajevo krenula sa procesom adaptacije zgrade u kojoj se čuva arhiva, te ograđivanja i zaštite zemljišta od vanjskih uticaja na ovaj kapitalni objekat bh. filmske industrije...


Istovremeno, sa svim ovim aktivnostima koje se vode već duže vrijeme, suočeni smo sa pokušajima preuzimanja ove imovine od različitih privatnih i interesnih grupacija koje u ovom za njih atraktivnom prostoru u samom gradu Sarajevu vide mogućnost njegovog stavljanja u funkcije koje nisu uopće povezane sa filmskom industrijom.“

 

fcs-dopis-premijeru


Posljednji takav pokušaj, navode iz Filmskog centra Sarajevo, događa se upravo u posljednje vrijeme u kojem Kanton Sarajevo, putem svog svog Pravobranilaštva, aktivno radi u upisu ove imovine na svoje ime.


Pri tome se, u pokušaju koji se može okarakterisati kao potpuno nekazonita radnja prisvajanja imovine JP Filmski centar Sarajevo, koristi lažna dokumentacija kao pravni osnov za ovo djelovanje. Naime, Filmski centar Sarajevo je ustvrdio da je Pravobranilaštvo svoj zahtjev za upis ovoga zemljišta kod Osnovnog suda u Sarajevu zasnivalo na dokumentaciji nekadašnje filmske kuće Bosna film d.d, koja nema nikakvih prava na zemljište na Jagomiru.


Bosna film d.d je, kao što to znaju svi iole informiraniji filmski radnici u BiH, preduzeće formirano osamdesetih godina prošlog stoljeća od strane grupe filmskih radnika predvođeno Mustafom Kapdžićem, Bakirom Tanovićem i drugima - i prije nekoliko godina je otišlo u stečaj.


To preduzeće nema nikakve veze sa imovinom nekadašnjeg filmskog studija Jagomir, koje je sada u vlasništvu Filmskog centra Sarajevo.


Dalje iz Filmskog centra Sarajevo pojašnjavaju:


„Prvobitni vlasnik filmskog studija „Jagomir“ je državno filmsko preduzeće Bosna film formirano nakon Drugog svjetskog rata i u čijem je vlasništvu je bio filmski studio na Jagomiru. Kupoprodajnim ugovorom potpisanim dana 01.06. 1976. godine „Sutjeska film“  preuzima imovinu i sva prava tog Bosna filma, koje je likvidirano kroz stečajni postpupak.


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je 06.09. 2008. godine donijela Odluku o osnivanju Javnog preduzeća „Filmski centar Sarajevo“. U daljnjem postupku Vlada Federacije je, nakon što su se stekli svi zakonski uslovi, donijela 21. 10. 2009. godine Odluku i pripajanju „Sutjeska film“  d.o.o Javnom preduzeću „Filmski centar Sarajevo“. Navedenom odlukom Filmski centar Sarajevo je preuzeo sva prava i imovinu od „Sutjeska filma“, uključujući i imovinu u nekadašnjem filmskom studiju „Jagomir“.“


Iz svega ovoga, kao i iz prateće dokumentacije koju posjeduje Filmski centar Sarajevo, jasno je, zaključuje se u dopisu,  kako je ovo preduzeće isključivi vlasnik imovine na Jagomiru, te da preduzeće pod nazivom Bosna Film d.d nastalo nakon likvidacije prvog „Bosna Filma“ nema nikakve pravne veze sa imovinom na čiju se dokumetaciju poziva Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo.


Po informacijama koje posjeduje DEPO Portal, čitav slučaj je započeo ovoga ljeta kada je uprava „Filmskog centra Sarajevo“ saznala da je Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo 26.03.2018. godine poslao zahtjev za upis prava vlasništva na nekretnine koje su popisane u zemljišnoknjižnom ulošku broj 1840.


Po saznanju ovih informacija, JP „Filmski centar Sarajevo“ je predao svu dokumentaciju, a po ranijem odobrenju Vlade Federacije BiH, za konačni upis ovih nekretnina na svoje ime.


Istovremeno, Filmski centar Sarajevo uputio je hitni dopis premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti i predsjedniku Skupštine Elmedinu Konakoviću, u kojem su upozoreni na ovaj potpuno nezakoniti zahtjev Pravobranilaštva.


U tom dopisu, između ostalog, piše:


„Budući da ovakav pokušaj može sadržavati elemente krivičnog djela i pokušaja otuđenja državne imovine, dužni smo Vas o tome obavijestiti. Molimo Vas da u okviru svojih nadležnosti ispitate i provjerite ko je podnio pravno neutemeljen zahtjev u ime Vlade Kantona Sarajevo u Zemljišnoknjižnom uredu u Sarajevu i da li postoji odgovornost istih. Također vas molimo da u što kraćem roku povučete ovaj Zahtjev kod Zemljišnoknjižnog ureda u Sarajevo sa ciljem zaštite državne imovine.“


Forto i Konaković nikada nisu odgovorili na ovaj dopis „Filmskog centra Sarajevo“. U međuvremenu je Općinski sud odbacio zahtjev Pravobranilaštava Kantona Sarajevo, ali su oni uložili žalbu na ovo rješenje.


Znači li ovo da trenutna Vlada Kantona Sarajevo podržava pokušaj pravnog nasilja nad imovinom „Filmskog centra Sarajevo“, pitaju se u FCS-u.


Istovremeno, „Filmski centar Sarajevo“ traži podršku Vlade Federacije BiH u zaštiti imovine ovoga javnog preduzeća, a planiraju sa čitavom situacijom upoznati i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom evropske i svjetske kulturne baštine, budući da su arhiv „Filmskog centra Sarajvo“ i nekadašnji filmski studio Jagomir nesporno njen vrlo važan dio.


Sve ovo se dešava u vrijeme dok su u susjednim državama, Srbiji i Hrvatskoj, rade planovi o izgradnji novih filmskih studija sa ciljem privlačenja inostranih filmskih investicija i razvoja domaće produkcije.

 
Dok traje šutnja Vlade KS o ovome predmetu, njen premijer najavljuje ambiciozan plan podrške razvoju kinematografije u Sarajevu. Sve ovo ozbiljno zabrinjava domaće filmske radnike i dovodi u sumnju najavljene planove Fortine vlade u vezi podrške filmskoj industriji u Sarajevu.


DEPO Portal će nastaviti da se bavi ovom temom, jer postoje krajnje ozbiljna saznanja da iza svega stoji pokušaj krupnog kapitala da preuzme atraktivnu lokaciju na Jagomiru i zbog kojeg već duže vrijeme uprava Filmskog centra radi pod velikim pristiskom.


Drugim riječima - iza svega stoji RAT ZA KVADRATE, za nove stambene zgrade i tržne centre!

 

Čitajte još:

Nakon višedecenijskog propadanja, Filmski studio Jagomir dobija novo lice... Pogledajte kako izgleda renovirani prostor

 

Ovako izgleda nekadašnji filmski studio Jagomir: Od mini bh. Hollywooda do ruine koja će uskrsnuti!

 

Sastanak kod premijera Novalića: Kako dovesti velike svjetske produkcije u BiH i preporoditi bh. kinematografiju?

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI