detalji stravičnog slučaja koji je šokirao svijet

Vozač 'kamiona smrti' pri čitanju optužnice nije pokazivao emocije: U krijumčarenju je već skoro godinu dana...

Hronika 28.10.19, 16:43h

Vozač 'kamiona smrti' pri čitanju optužnice nije pokazivao emocije: U krijumčarenju je već skoro godinu dana...
Tijela 39 osoba, 31 muškarca i 8 žena, pronađena su u srijedu u teretnom prostoru kamiona hladnjače u industrijskoj zoni Grays u Essexu, tridesetak kilometara istočno od Londona

 

Britanski sud je u ponedjeljak odlučio zadržati u zatvoru vozača kamiona hladnjače u kojem je prošlog tjedna pronađeno 39 tijela ilegalnih migranata blizu Londona, a vijetnamske obitelji u strahu čekaju vijesti jesu li njihovi rođaci među žrtvama- prenosi Jutarnji.


Vijetnamske vlasti su u nedjelju uzele uzorke za DNK testove kako bi se utvrdilo jesu li njihovi državljani među žrtvama, kao što strahuju obitelji. Ova drama je upozorila na opasne postupke krijumčara migranata.

 

Nekoliko vijetnamskih obitelji izjavilo je u subotu kako strahuju da bi među žrtvama mogli biti njihovi rođaci.

 

Tijela 39 osoba, 31 muškarca i 8 žena, pronađena su u srijedu u teretnom prostoru kamiona hladnjače u industrijskoj zoni Grays u Essexu, tridesetak kilometara istočno od Londona.

 

Vozač kamiona Maurice Robinson (25), uhićen nakon pronalaska kamiona u srijedu, u ponedjeljak je putem videokonferencije odgovarao pred sudom Chelmsforda. Sudac ga je odlučio zadržati u zatvoru do 25. studenoga, kada će se izjasniti osjeća li se ili ne krivim na londonskom kaznenom sudu Old Bailey.

 

Kako se moglo čuti na sudu, Mo Robinson bio je dio međunarodnog lanca koji se bavio krijumčarenjem ljudi. Dok je slušao navode optužnice Mo Robinson nije pokazivao emocije, prenosi Daily Mail.

 

Tužitelj Iguyovwe Oghenerouna izjavio je da je osumnjičeni vozač kamiona umiješan u međunarodni krijumčarski lanac koji se bavio prebacivanjem velikog broja ilegalnih migranata u Veliku Britaniju i to zadnjih 10 mjeseci.

 

- U bijegu je veliki broj njegovih suradnika, dodao je.

 

Taj muškarac podrijetlom iz Sjeverne Irske je osim za ubojstva 39 osoba optužen i za trgovanje ljudima te kaznena djela vezana uz imigraciju i pranje novca, priopćila je policija u Essexu.

 

Britanski premijer Boris Johnson se u pratnji ministrice unutrašnjih poslova Pritti Patel upisao u knjigu žalosti.

 

Policija je u nedjelju navela da je još jedan muškarac iz Sjeverne Irske uhićen u subotu u Dublinu i još tri osobe su bile pritvorene u Velikoj Britaniji u vezi te afere, ali su oslobođeni uz jamčevinu.

 

Britanska policija je najprije mislila da su 31 muškarac i 8 žena čija su tijela pronađena u kamionu Kinezi, ali nekoliko obitelji iz pokrajine Nghe An, u središtu Vijetnama je javilo da su njihovi rođaci potajno krenuli u Veliku Britaniju i da se više nisu javili.

 

(Jutarnji, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI