Vlada KS dala saglasnost

Tramvaji u Sarajevu u prosjeku stari 37 godina! Hoće li moći izdržati do Hrasnice: Gradi se nova pruga od Ilidže...

Hronika 17.10.19, 14:53h

Tramvaji u Sarajevu u prosjeku stari 37 godina! Hoće li moći izdržati do Hrasnice: Gradi se nova pruga od Ilidže...
Vlada je dala saglasnost i za projekt obnove voznog parka tramvajskog saobraćaja sa ukupnim procijenjenim iznosom od 80 miliona KM

 

Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost na projekt izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica za čiju realizaciju je potrebno osigurati procijenjeni iznos od 46 miliona KM.

 

- Očekujemo da bi u kratkom roku mogli imati građevinsku dozvolu za izvođenje radova - rekao je  ministar saobraćaja KS-a Adnan Šteta.

 

Vlada je dala saglasnost i za projekt obnove voznog parka tramvajskog saobraćaja sa ukupnim procijenjenim iznosom od 80 miliona KM. Projektom je predviđena nabavka 20 novih tramvaja.

 

Redovni tramvajski saobraćaj odvija se na 24,5 km pruge, na kojima svaki radni dan prometuje prosječno 39 tramvaja, a za zadovoljenje registrovanog reda vožnje potrebno je ukupno 51 tramvaj. Vozni park sastavljen je od više tipova tramvaja, čija je prosječna starost 37 godina, što značajno prelazi amortizacioni period tramvajskog vozila.

 

Vlada je danas dala saglasnost na obnovu trolejbuske kontaktne mreže i elektrovučnih podstanica potrebnih za uspostavljanje trolejbuskog saobraćaja do Vogošće sa ukupno procijenjenim iznosoim od 9.840.000 KM.

 

- Uspostavljanjem trolejbuske linije za Vogošću ostvarila bi se mogućnost prevoza oko 24.000 putnika dnevno, smanjila zagađenost zraka u Sarajevu i povećao kvalitet usluga prijevoza putnika u Sarajevu - kazao je ministar Šteta.

 

Do konačnog saniranja trolejbuskog saobraćaja na predratni nivo ostala je dionica od ulice Alipašina do naselja Vogošća u ukupnoj dužini od oko 16 kilometara. Na linijama 105 i 106 prije rata, dnevno je saobraćalo 16 trolejbusa, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI