Izmještanje iz vile 'Braun'

Predsjedništvo FBiH seli se u Energoinvest?

Front 17.10.19, 07:58h

Predsjedništvo FBiH seli se u Energoinvest?
Federalna Vlada, nakon upozorenja iz Općine Centar vezanih za vilu “Braun”, razmatra druga rješenja za smještaj predsjednika i dva dopredsjednika entiteta

 

Adekvatno rješenje za dislociranje ureda predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH iz zgrade Predsjedništva BiH još nije pronađeno. Ranije je za potrebe Ureda predsjednika FBiH adaptiran dio objekta vile “Braun” uprkos činjenici da Općina Centar, koja ima pravo raspolaganja, nije to odobrila, piše Oslobođenje.


Federalna Vlada se oglušila o upozorenja općinskog načelnika Nedžada Ajnadžića, pa je i u ovoj godini u budžetu izdvojila sredstva kojima bi se trebali opremiti uredi za dopredsjednike. Sa ovakvim rješenjem saglasan je predsjednik FBiH Marinko Čavara, ali ne i dopredsjednici Melika Mahmutbegović i Milan Dunović.

 

Da li zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa u vezi sa vilom “Braun” ili stava dopredsjednika da treba iznaći drugo rješenje, u Vladi FBiH počele su se, kako nezvanično saznajemo od dobro obaviještenih izvora, razmatrati alternative. Prema informacijama Oslobođenja, nije isključeno da bi na kraju sva tri ureda mogla useliti u dio zgrade Energoinvesta, koji je ranije za potrebe federalnih institucija kupila Vlada FBiH. U tu svrhu bio bi adaptiran jedan ili više spratova i to bi značilo trajno rješenje. Ovakvu odluku, ipak, teško je donijeti, jer su u vilu “Braun” već uložena značajna sredstva, ali je gotovo sigurno da bi ona naišla na odobravanje dopredsjednika koji smatraju da zaslužuju imati isti tretman kao i predsjednik FBiH, te da prostor u okviru vile koji je predviđen za njihove urede nije ni približno dobar kao onaj koji je adaptiran za Čavaru. Zvanične potvrde ovih informacija nismo uspjeli dobiti.

 

Na naše pitanje da li se odustalo od vile “Braun”, u Službi za zajedničke poslove FBiH odgovorili su nam da obavljaju dalje konsultacije sa Općinom Centar Sarajevo, kako bi se definirali uvjeti nastavka korištenja i adaptacije objekta, nakon čega će Služba informirati Vladu FBiH o postignutom dogovoru, čime bi bili stvoreni uvjeti za daljnja postupanja i odlučivanja.


I u Općini Centar nezvanično saznajemo da je nedavno održan sastanak, ali su detalji o tome da li je postignut neki dogovor i dalje nepoznati.

 

Čavara je nedavno kazao da je veoma neozbiljno što Federacija BiH i dalje plaća ogroman novac za zakupe poslovnih prostora. Također, istakao je da nije on insistirao na vili “Braun”, nego da je to kao opciju ponudila Vlada FBiH a on dao pristanak.

 

- Nije bilo moje da provjeravam da li će Općina dati saglasnost. Smatrao sam da, ako je Vlada ponudila, onda ima pravno riješen status tih prostorija, rekao je Čavara za TV1.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI