SUD BIH ODBIO TUŽBU PROTIV AZLP-A

Prema nalogu UIOBiH: Legitimisali kupce plina i uzimali im SVE lične podatke... Po zakonu ili nelegalno?

Hronika 16.10.19, 12:40h

Prema nalogu UIOBiH: Legitimisali kupce plina i uzimali im SVE lične podatke... Po zakonu ili nelegalno?
Sud Bosne i Hercegovine odbio tužbu Uprave za indirektno oporezivanje BiH protiv Rješenja Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH

 

 

 

Sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu tužbu Uprave za indirektno oporezivanje BiH (u daljem tekstu: Uprava) kojom je traženo da se poništi Rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, zaključivši da je Agencija postupila ispravno.


Naime, na osnovu informacije da su društva koja vrše prodaju tečnog plina dužna da legitimišu kupce i evidentiraju određene lične podatke na osnovu zahtjeva Uprave, Agencija je pokrenula postupak po službenoj dužnosti. U postupku je utvrđeno da je Uprava naložila prodavcima tečnog plina da evidentiraju lične podatke kupaca o imenu i prezimenu, mjestu i prebivalištu kupca, ID/PIB kupca, registarskoj oznaci vozila opreme, broju računa, broju otpremnice, datumu otpremnice, prodajnoj količini i prodajnoj vrijednosti plina sa PDV-om, a da za to nema valjan pravni osnov.
 

Utvrdivši povredu Zakona o zaštiti ličnih podataka, Agencija je Rješenjem zabranila Upravi da od pravnih lica, koja vrše prodaju tečnog naftnog plina, zahtijevaju da obrađuju lične podatke kupaca tečnog naftnog plina koji nije namijenjen za pogon motornih vozila, te da istim naloži brisanje i uništavanje do tada prikupljenih podataka.
Protiv navedenog Rješenja Uprava za indirektno oporezivanje BiH blagovremeno je podnijela tužbu kojom je pokrenut upravni spor.


Sud je ispitao pravilnost i zakonitost osporenog Rješenja, te u Presudi zauzeo stavove da je Agencija u obrazloženju pobijanog Rješenja dala valjane i jasne razloge svoje odluke, da u postupku nisu povrijeđena pravila postupka, te da je Agencija pravilno primijenila odredbe materijalnog prava na konkretno utvrđeno činjenično stanje.


Sud u Presudi, između ostalog, navodi: „Tužilac bez osnova osporava pobijani akt, kada i ne dovodeći u pitanje činjenično stanje utvrđeno istim, a to je da pravna lica koja se bave uvozom tečnog naftnog plina koji nije namijenjen za pogon motornih vozila, shodno Obavještenju tužioca, imaju obavezu prikupljanja ličnih podataka krajnjih kupaca (ime i prezime, adresu stanovanja) kako bi izbjegli oporezivanje predmetnog proizvoda kao akcizne robe. Odnosno tužilac, a kako to proizilazi iz činjeničnih navoda tužbe i ne spori da shodno članu 61. Zakona o postupku indirektnog oporezivanja koji propisuje teret dokazivanja na strani poreskog obveznika, propisuje obavezu uvoznicima da prikupljaju lične podatke kupaca.„


Ovim putem Agencija apelira na rukovodioce javnih organa, posebno sa državnog nivoa, da se suzdrže od neosnovanih tužbi, nego da pažnju i kapacitete usmjere na zakonitu obradu ličnih podataka, navodi se u saopštenju AZLP-a.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI