Obaveze za 2019. godinu

Iz Parlamenta BiH demantuju Magazinovića: Obmanjuje javnost, BiH platila obaveze prema IPU

Front 13.10.19, 19:52h

Iz Parlamenta BiH demantuju Magazinovića: Obmanjuje javnost, BiH platila obaveze prema IPU
Također, u prilog tome da smo platili obaveze ide i činjenica da na zvaničnom dokumentu Sekretarijata IPU, spisku zemalja sa danom 10. oktobar koje nisu platile kontribuciju, ne nalazi se ime BIH, kazao Vehabović

 

"Povodom informacije koja se pojavila da Bosni i Hercegovini prijeti izbacivanje iz Interparlamentarne unije (IPU) zbog neplaćanja kontribucije za 2019. godinu, ističem da je informacija netačna i paušalna". 

 

Kazao je to u izjavi za Faktor Kenan Vehabović, sekretar Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH, reagirajući na navode Saše Magazinovića, SDP-ovog zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

 

- Nakon brukanja i "samoizolacije" u Vijeću Evrope, vladajući su nastavili nizati “uspjehe” na međunarodnoj sceni. Posljednje vijesti kažu da je Izvršni odbor Interparlamentarne unije (IPU), najstarije parlamentarne organizacija na svijetu (osnovana 1889. godine) razmatrao suspenziju BiH zbog neplaćanja članarine. Konačnu odluku trebalo bi donijeti Glavno vijeće. Koristim ovu priliku da "čestitam" svim zaslužnim za još jednu sramotu. Mi umjesto ljudi koji treba da vladaju, imamo elementarnu nepogodu - Magazinovićeva je tvrdnja koju je danas objavio veći broj medija.

 

Međutim, Vehabović podcrtava da su obaveze prema IPU izvršene.

 

- Također, u prilog tome da smo platili obaveze ide i činjenica da na zvaničnom dokumentu Sekretarijata IPU, spisku zemalja sa danom 10. oktobar koje nisu platile kontribuciju, ne nalazi se ime BIH - kazao nam je Vehabović, predočavajući nam spisak Sekretarijata, na kome nema BiH, te uplatnicu iz naše zemlje.

 

U javnosti se do objave ovog teksta nisu pojavili dokazi koji bi išli u prilog Magazinovićevoj tvrdnji. 

Skupština Interparlamentarne unije počinje danas u Beogradu, a prisustvovat će joj oko 2.000 učesnika, među kojima i parlamentarci iz BiH.

BLIN
KOMENTARI