Međunarodno pjesničko veče u Vijećnici

Nagrada Sarajevskih dana poezije dodijeljena Miloradu Popoviću, 'Bosanski stećak' ide na Cetinje

Kultura 12.10.19, 20:36h

Nagrada Sarajevskih dana poezije dodijeljena Miloradu Popoviću, 'Bosanski stećak' ide na Cetinje
Tradicija Sarajevskih dana poezije je da se dobitniku "Bosanskog stećka" štampa i knjiga. Tako je ove godine objavljena knjiga izabranih pjesama Milorada Mije Popovića “U centru svijeta”

 

Pjesnici iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Austrije, Hrvatske, Srbije, Luksemburga i Makedonije učestvovali su na Međunarodnoj pjesničkoj večeri u sarajevskoj Vijećnici.

 

Tom prilikom dodijeljen je "Bosanski stećak", nagrada Sarajevskih dana poezije, Miloradu Miji Popoviću, crnogorskom pjesniku, romanopiscu i publicisti, koju mu je uručio predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević.

 

Predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević istakao je da se večerašnje čitanje i dodjela nagrade „Bosanski stećak“ održava u prostoru Vijećnice, mjestu koje je 26. augusta 1992. godine bilo izloženo barbarskim napadima kad je biblioteka zapaljena.

 

Tradicija Sarajevskih dana poezije je da se dobitniku "Bosanskog stećka" štampa i knjiga. Tako je ove godine objavljena knjiga izabranih pjesama Milorada Mije Popovića “U centru svijeta”.

 

Govoreći o Popoviću književnik Mile Stojić istakao je da je riječ o jednom od najznačajnijih autora ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu.

 

On je podsjetio da se književni profil Milorada Mija Popovića formirao kroz tri različita žanra. Krenuo je kao tankoćutni lirik, da bi u zrelim godinama objavio svoj prvi roman, a sve to vrijeme djelovao je kao angažirani publicist, posvećen tradiciji i sadašnjosti tzv. crnogorskog nacionalnog pitanja.

 

- Jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih i crnogorskih pjesnika Marko Vešović kaže da se pjesnici ne mogu dijeliti na velike i male, već samo na prave i lažne. Milorad Popović istinski je pjesnik, autor čiji pečat snažno obilježava ne samo crnogorske, nego i šire stvaralačke horizonte zajedničkoga jezika, koji se u četiri nove države naziva s četiri različita državna imena. Zbog svega toga ovaj naš 'Bosanski stećak', ova poetska stela poezije i ljepote ove godine zasluženo ide na Cetinje - kazao je Stojić.

 

Milorad Mijo Popović istakao je da mu je nagrada koju mu uručuje u Sarajevu zaista draga.

 

- Ja sam orginalno pjesnik. Sebe doživljavam kao pjesnika. 'Bosanski stećak' je sudeći po laureatima koji su ga dobili zadnjih 20 godine jedna od najvažnijih književnih nagrada - rekao je Popović.

 

Milorad Mijo Popović rođen je u Lipi Cuckoj, kod Cetinja. Djela su mu prevođena na brojne strane jezike i dobitnik je brojnih nagrada.

 

Jedan je od osnivača časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja ARS (1986.) Utemeljitelj je crno­gorskog PEN centra i predsjednik crnogorske sekcije PEN-a (1989–1990.), prije formiranja samostalnog na­cionalnog PEN centra. Dopisni je član Evropske aka­demije poezije sa sjedištem u Luksemburgu. Trenutno je predsjednik Crnogorskog društva nezavisnih knjiže­nika (CDNK) i direktor Otvorenog kulturnog foruma (OKF) sa Cetinja, te časopisa ARS.

 

Nagradu 'Bosanski stećak' su, između ostalih, do sada dobili: poljski pjesnik Tadeuš Ruževič, savremeni američki pjesnici Čarls Simić i Kristofer Merit, palestinski pjesnik Mahmud Derviš, švedski klasik Lars Gustafson, njemački pjesnik Mihael Kreger, kao i poznati regionalni pjesnici Oto Tolnai, Bogomil Đuzel, Abdulah Sidran, Stevan Tontić, Boris A. Novak i drugi.

 

Večerašnjim programom završen je zvanični dio ovogodišnjih Sarajevskih dana poezije. Prema programu pjesnici će sutra posjetiti Mostar i Blagaj.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI