Video/ Gostovao na Face TV

Akademik Esad Duraković: Islamska zajednica u BiH ne smije biti više servis SDA

Front 12.10.19, 12:01h

Akademik Esad Duraković: Islamska zajednica u BiH ne smije biti više servis SDA
Akademik je kazao da je ekstremno da čovjek iz aktivne politike se kandidira za reisa to je neshvatljivo i neprimjereno sa reisovim vjerskim autoritetom i političkim promiskuitetom

 

Akademik Esad Duraković kazao je za Face TV da je izuzetno važno ko će biti reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, ali da je evidentno da postoji neobična negativna sprega političkih i vjerskih institucija općenito pa i IZ. Od četiri kandidata, dva su odustala, a preostali su aktuelni reis Husein ef. Kavazović i Muamer Zukorlić. Akademik je kazao da bi prednost dao Kavazoviću.

 

- Rijaset i poglavar vjerske zajednice to je moralna vertikala, nasuprot tome politika je nešto što će se kreće horizontalno, lavira, meandrira nanosi svakakv mulj. Radi se o dva suprotna sistema koji ne bi smjeli da dođu u spregu, a dolaze - kazao je Duraković.

 

- Politika koristi autoritet IZ ili vjerske zajednice i poglavara, a s druge strane ako vjerski poglavar pristaje da politika koristi njegov autoritet on time devastira vlastiti autoritet zarad sitnih dunjalučkih interesa, nekih dobitaka. Reisu-l-ulema ne smije dopustiti da ga politika upotrebljava.

 

Akademik je upozorio da je sada slučaj da u Islamskoj zajednici na najvišim pozicijama sjede ljudi koji su istovremeno i na najvišim pozicijama u političkim partijama. 

 

- To je šokantno i to je ono što reis ne bi smio da dopusti. Na gubitku je i IZ jer gubi autoritet, a na gubitku je i politika jer zloupotrebljava autoritet te zajednice.

 

Akademik je kazao da je ekstremno da čovjek iz aktivne politike se kandidira za reisa to je neshvatljivo i neprimjereno sa reisovim vjerskim autoritetom i političkim promiskuitetom.

 

- IZ se mora distancirati od politike. Dosadašnje strukture IZ bile su manje ili više svojevrsni servis jedne političke partije i ja sam to uvijek zamjerao. To je SDA. Mislim da postoje neke naznake da će aktuelni reis ako bude izabran distancirati se, okaniti podrške određenoj političkoj partiji. Reisu-l-ulema mora da pročisti redove oko sebe, da bude otvoren, nema sekularne uleme oko njega koji bi mogli dati vrlo korisne savjete. Oni misle da su jedino oni pozvani da tumače islam, a to je greška“, kaže akademik dodavši da se reis treba osloboditi nekih saradnika, a izabrati nove. 

 

On je kazao da muslimani u svijetu moraju reintepretirati Kur'an. 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI