reforme na širenju ženskih prava

Saudijska Arabija omogućila ženama služenje vojnog roka

Hronika 10.10.19, 10:00h

Saudijska Arabija omogućila ženama služenje vojnog roka
- Još jedan korak ka jačanju žena - objavilo je ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru, dodajući da će žene moći obavljati dužnosti regruta, kaplara ili narednika

 

Saudijska Arabija objavila je da će omogućiti ženama da služe u oružanim snagama, u okviru svog širokog programa ekonomskih i društvenih reformi.

 

Jučerašnji potez posljednja je u nizu mjera koje imaju za cilj proširiti prava žena u kraljevstvu, i pored toga što grupe za ljudska prava optužuju Rijad da provodi represivne akcije protiv ženskih aktivista. 

 

- Još jedan korak ka jačanju žena - objavilo je ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru, dodajući da će žene moći obavljati dužnosti regruta, kaplara ili narednika. 

 

U prošloj je godini Saudijska Arabija omogućila ženama da služe u snagama sigurnosti.

 

Krunski princ Mohammed bin Salman, de facto vladar kraljevstva, odobrio je niz reformi na širenju ženskih prava, uključujući davanje prava na vožnju motornih vozila i putovanja bez saglasnosti muškog "čuvara". 

 

On je, međutim, istovremeno nadzirao hapšenja nekoliko uglednih aktivistica za ženska prava, među kojima je najpoznatija Loujain al-Hathloul, navodi AFP.

 

Saudijska Arabija, najveća svjetska izvoznica sirove nafte, nastoji poboljšati svoju sliku u svijetu i privući turiste u okviru plana da odmakne svoju ekonomiju od izvoza nafte.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI