Iz FUCZ-a potvrdili

Mostarsko jezero se čisti od neeksplodiranih sredstava i municije

Hronika 08.10.19, 19:43h

Mostarsko jezero se čisti od neeksplodiranih sredstava i municije
Mostarsko jezero je atraktivna lokacija koja sve više privlači kupače te se FUCZ odmah odazvao pozivu lokalne zajednice i odmah uvrstio Mostarsko jezero u Plan misija čišćenja vodenih tokova od eksplozivnih sredstava za 2019. godinu, priopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite

 

U okviru nastavka suradnje na čišćenju vodenih tokova u BiH, pripadnici Ronilačko-pirotehničkog tima (RPT) Ministarstva unutarnjih poslova Češke Republike i pripadnici Specijalističke jedinice za spašavanje na vodi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) od 29. rujna do 13. listopada izviđaju, izvlače i uništavaju neeksplodirana ubojita sredstva (NUS) i municiju na lokaciji Mostarskog jezera na području Grada Mostara.

 

U okviru ove četvrte ekspertne misije za deminiranje u 2019. godini angažirano je 20 pripadnika policije Češke Republike, 14 pripadnika Specijalističke jedinice FUCZ-a, Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ-a "Mostar" te tri pripadnika Ronilačkog tima Republičke uprave civilne zaštite (RUCZ) Republike Srpske.

 

Na jedan dan se na poziv FUCZ-a uključila i Interventna spasilačka služba Mostar, čiji su članovi pregledavali i označavali lokacije kojima su zatim pripadnici FUCZ-a i RPT-a policije Češke Republike pristupali i uklanjali NUS i municiju.

 

Do sada su pronađene velike količine NUS-a i municije koje su uklonjene ili uništene, a detaljno pretraživanje i čišćenje se nastavlja kako bi se Mostarsko jezero u potpunosti očistilo od eksplozivnih sredstava.

 

Mostarsko jezero je atraktivna lokacija koja sve više privlači kupače te se FUCZ odmah odazvao pozivu lokalne zajednice i odmah uvrstio Mostarsko jezero u Plan misija čišćenja vodenih tokova od eksplozivnih sredstava za 2019. godinu, priopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

 

-Ovo je nastavak aktivnosti koje su na području BiH počele 2011. godine. Do sada je uspješno očišćeno jezero Šićki Kop kod Tuzle, korito rijeke Drine kod Goražda, Crno Jezero kod Bihaća i dio korita rijeke Une, korito rijeke Save na području Orašja, Odžaka, Broda i Brčkog gdje je pronađen velik broj različitih neeksplodiranih ubojitih sredstava, dok je posebno značajno vađenje i uništavanje dvije aviobombe kod Brčkog i jedne kod Broda - kazali su iz FUCZ-a.

 

Ova suradnja ostvarena je u okviru Memoranduma o razumijevanju koji su potpisali Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo unutarnjih poslova Češke Republike, a planirano je da i u 2020. godini Ronilački tim iz Češke Republike i pripadnici FUCZ-a nastave suradnju i aktivnosti na obukama, izviđanju, izvlačenju iz vode i uništavanju minsko-eksplozivnih sredstava u BiH.

 

Timove koji rade na uklanjanju i uništavanju eksplozivnih sredstava iz Mostarskog jezera u petak, 11. listopada, posjetit će veleposlanik Republike Češke u BiH Jakub Skalnik, ministar unutarnjih poslova Republike Češke Jan Hamaček, predsjednik policije Republike Češke Jan Švejdar, predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH i direktor FUCZ-a Fahrudin Solak.

 

Tijekom posjete prezentirat će se poduzete aktivnosti i učinci ove misije, a prisutni će putem monitora moći vidjeti rad na podvodnom deminiranju Mostarskog jezera, stoji u priopćenju.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI