Kraljevska akademija nauka u Stockholmu

Nobelova nagrada za fiziku dodijeljena trojici naučnika

Nedjeljni magazin 08.10.19, 13:48h

Nobelova nagrada za fiziku dodijeljena trojici naučnika
Ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku priznanje su za nova saznanja o strukturi i istoriji univerzuma, i za prvo otkriće zvijezde solarnog tipa koja orbitira van našeg solarnog sistema. Ta otkrića zauvijek su promijenila naša poimanja svijeta, saopćio je Nobelov komitet za fiziku

 

 Nobelova nagrada za fiziku za 2019. godinu dodijeljena je trojici fizičara, objavila je u utorak Kraljevska akademija nauka u Stockholmu.

 

Nagrada je, s jedne strane dodijeljena Jamesu Peeblesu za "teoretska otkrića u fizičkoj kosmologiji", a s druge, zajednički su je dobili Michel Mayor i Didier Queloz zbog "otkrića egzoplanete koja orbitira oko zvijezde tipa solarnog sistema".

 

- Ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku priznanje su za nova saznanja o strukturi i istoriji univerzuma, i za prvo otkriće zvijezde solarnog tipa koja orbitira van našeg solarnog sistema. Ta otkrića zauvijek su promijenila naša poimanja svijeta  - saopćio je Nobelov komitet za fiziku.

 

U telefonskom intervjuu tokom konferencije za novinare s Jamesom Peeblesom, on je istaknuo značaj grupe saradnika i kazao je da nije "radio sam" i da su i ostale kolege dale veliki doprinos. Dodao je da je s "radnom grupom" došao do novih ideja i da su one vremenom sazrijevale.

 

Peebles je uputio poseban savjet mladim ljudima koji odluče da se posvete nauci.

 

- Moj je savjet mladim ljudima koji ulaze u nauku: Trebali biste to učiniti iz ljubavi prema nauci, trebali biste ući u nauku jer vas ona fascinira  - kazao je on, prenosi Xinhua.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI