s autorom razgovarao almin kaplan

Uoči književnog festivala 'Poligon' u Mostaru predstavljen roman Namika Kabila 'Isijavanje'

Kultura 07.10.19, 09:44h

Uoči književnog festivala 'Poligon' u Mostaru predstavljen roman Namika Kabila 'Isijavanje'
Ova književna promocija je najavila službeni program Festivala Poligon koji se otvara u četvrtak, 10.10.2019., predstavljanjem Josipa Mlakića i Semezdina Mehmedinovića na Maloj sceni HNK u 20 sati

 

Sinoć je u mostarskom Centru za kulturu, u sklopu programa Poligon Offline, predstavljen novi roman Namika Kabila "Isijavanje". Roman je posvećen temi povratka, suočavanju sa prošlošću, sadašnjošću i samim sobom, a sa autorom je razgovarao književnik Almin Kaplan


„U posljednje vrijeme smo imali nekoliko knjiga koje su se bavile temom kuće. Jergovićeva Selidba je jedna od njih te Vaš roman Isijavanje. Kult kuće u našoj kulturi je izniman, ali njime se u našoj književnosti još niko nije bavio kao Vi i nismo čitali ovakvu Hercegovinu.“- kazao je Kaplan.


Ova književna promocija je najavila službeni program Festivala Poligon koji se otvara u četvrtak, 10.10.2019., predstavljanjem Josipa Mlakića i Semezdina Mehmedinovića na Maloj sceni HNK u 20 sati. 


„Kabil i Kaplan su najavili ovogodišnji Festival, govoreći o identitetu i potrebi povratka onom izvornom. Tu nam se nameće i vječno pitanje o tome da li identitet može biti ukorijenjen na jednom mjestu ili je to nešto fluidno“- kaže Mirko Božić, direktor Festivala.

 

poligon-2


Poligon je festival koji se održava od 2015. godine i od samog osnivanja je prepoznatljiv događaj koji Mostar nastoji vratiti na književnu scenu Evrope te razbija stereotipe i predrasude o gradu. 


Ovogodišnji festival prikladno je posvećen temi identiteta koja je upravo u ovom trenutku na razne načine aktuelna u svim poljima, od medijskog, preko kulturnog, političkog i obrazovnog i uveliko određuje književnike. 


Budući da Mostar i Mostarci imaju iskustvo izbjeglištva, na poseban način mogu se poistovjetiti sa ovom temom te je reinterpretirati u diskursu sa gostima ovogodišnjeg festival koji dolaze iz BiH, Hrvatske, Srbije i Velike Britanije. 


Ovogodišnji gosti festivala su Semezdin Mehmedinović, Josip Mlakić, Senka Marić, Andrija Škare, Katja Grcić, Danilo Lučić, Russ Litten i mnogi drugi.


Posebna stavka festivala je i posjeta školama, gdje će gosti festivala školarcima dati potpuno novu perspektivu onoga što čitaju. Škole koje će ove godine imati ti čast su: OŠ Petar Bakula, IV Osnovna škola, United World College i Gimnazija fra Grgo Martić.


Ove godine, gosti festivala će posjetiti i Tekiju u Blagaju, Manastir Žitomislići i Vinariju Brkić.


Program ovogodišnjeg festivala održat će se u mostarskom HNK, Hrvatskom domu Herceg-Stjepan Kosača i Pozorišnoj kafani.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI