u 65. godini života

Preminuo glavni državni revizor i bivši ministar finansija Dragan Vrankić

Hronika 06.10.19, 11:41h

Preminuo glavni državni revizor i bivši ministar finansija Dragan Vrankić
Radio je u Energoinvestu na komercijalnim poslovima te u organima uprave, kao pročelnik Odjela za privredu te kao zamjenik načelnika za finansijske i ekonomske poslove u Općini Čapljina

 

Dragan Vrankić, nekadašnji ministar finansija Bosne i Hercegovine i generalni revizor Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, preminuo je u 65. godini života nakon duge i teške bolesti. Tokom svoje bogate političke karijere obnašao je niz važnih funkcija.

 

Rođen 23.01.1955.godine u Trebižatu, Čapljina. Osnovnu školu i gimnaziju završio u rodnom mjestu. Stekao zvanje diplomiranog ekonomiste na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku.

 

Radio je u Energoinvestu na komercijalnim poslovima te u organima uprave, kao pročelnik Odjela za privredu te kao zamjenik načelnika za finansijske i ekonomske poslove u Općini Čapljina.

 

Funkciju zamjenika ministra finansija u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona vršio je u dva mandata. Potom je imenovan za zamjenika guvernera te guvernera Hercegovačko-neretvanskog kantona.

 

U dva mandata izabran je za poslanika u Parlamentu Federacije BiH. Između 2003. do 2006. vršio je funkciju ministra finansija i zamjenika predsjednika Vlade Federacije BiH, a od 2007. do 2010. ministra finansija i trezora BiH.

 

Kao ministar finansija i trezora BiH vršio je i dodatne funkcije: guvernera BiH za Međunarodni monetarni fond (MMF), člana Fiskalnog vijeća BiH, Stalnog odbora za finansijsku stabilnost BiH, nacionalnog koordinatora za Instrument predpristupne pomoći (IPA), predsjedavajućeg Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, člana Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita BiH te člana Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika država nasljednica bivše Jugoslavije.

 

U periodu od 2010. do 2014. bio je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ga je, 28.10.2015., a Dom naroda 10.11.2015. imenovao za generalnog revizora Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI