Ubistvo Jamala Khashoggija uzdrmalo ugled Saudijske Arabije

Princ Salman progovorio o brutalnoj likvidaciji novinara: 'Ja sam odgovoran, to se dogodilo pod mojoj paskom'

Front 26.09.19, 13:16h

Princ Salman progovorio o brutalnoj likvidaciji novinara: 'Ja sam odgovoran, to se dogodilo pod mojoj paskom'
Istup bin Salmana je intrigantan poglavito zbog optužbi da je on sam naručio ubistvo Khashoggija, u što sumnja CIA i još neke obavještajne zajednice zapadnih država. Naravno, Saudijci su tvrdili da princ prijestolonasljednik s tim nema veze

 

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, priznao je da snosi odgovornost za brutalno ubistvo novinara i disidenta Jamala Khashoggija, koje su saudijski operativci počinili u zgradi konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu, piše Reuters.

 

Bin Salman (skraćeno MBS) je to rekao u dokumentarcu PBS-a koji bi se trebao emitirati iduće sedmice. Ovo je prvi put da princ prijestolonasljednik, de facto vladar Saudijske Arabije javno govori o ubistvu koje je uzdrmalo ugled njegove kraljevine i zbog koje su mediji na zapadu vršili veliki pritisak na svoje države da se konačno strože postave prema Saudijskoj Arabiji.

 

Istup MBS-a je intrigantan poglavito zbog optužbi da je on sam naručio ubistvo Khashoggija, u što sumnja CIA i još neke obavještajne zajednice zapadnih država. Naravno, Saudijci su tvrdili da princ prijestolonasljednik s tim nema veze.

 

No, da je cijeli skandal itekako imao utjecaja na princa i Saudijsku Arabiju govori i podatak da nakon što su procurili detalji ubistva on nije još posjetio Evropu ili SAD.

 

- To se dogodilo pod mojom paskom. Sva odgovornost je moja, zato što se to dogodilo pod mojom paskom - rekao je MBS novinaru Martinu Smithu u dokumentarcu koji će biti prikazan 1. oktobra.  

 

Kako se čini, ovo "priznanje" MBS-a je nastavak priče o "odmetnutim operativcima" koju su Saudijci počeli "vrtjeti" nakon što su inicijalno nijekali bilo kakvu upletenost u ubistvo. No, kako se količina dokaza protiv njih povećavala, a u javnost su procurile i jezive audio snimke ubistva, bilo je jasno da će neko unutar Kraljevine morati "pasti" za taj zločin. Naravno, to nije bio princ prijestolonasljednik, nego sami operativci koji su gotovo sigurno djelovali pod njegovim uputama, samo da bi ih se kasnije optužilo da su radili na svoju ruku.

 

Održan je i montirani proces u Saudijskoj Arabiji, tokom je kojeg je krivica svaljena na glavnog pregovarača koji je bio zadužen da Khashoggija "vrati nazad kući". Tužitelj je tokom suđenja ustvrdio kako je naredbu za ubistvo, i to preko Skypea, izrekao Saud al-Qahtani, bivši visoki savjetnik MBS-a. Ukupno je za ubistvo optuženo 11 osoba, a zasad je održano samo nekoliko ročišta.

 

Upitan tokom intervjua kako je moguće da se cijelo ubistvo odigralo bez njegova znanja, MBS je izbjegao odgovor.

 

- Mi imamo 20 miliona građana. Imamo tri miliona zaposlenika.

 

Novinar je MBS-a upitao i zašto su ubice koristili privatne avione vlasti.

 

- Ja imam dužnosnike, ministre koji prate stvari i oni su odgovorni za to. Oni imaju ovlast da to rade - navodno je rekao princ novinaru PBS-a, doduše kad kamera nije bila upaljena.

 

Podsjetimo, Khashoggi je u zgradu saudijskog konzulata u Istanbulu ušetao 2. oktobra prošle godine kako bi pribavio potrebne dokumente za svoje vjenčanje. Tamo je ubijen, njegovo je tijelo razrezano, a ostaci nikada nisu pronađeni.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI