Nakon objave o ratnom zločinu

Iz SDP-a se izvinjavaju zbog Envera Zornića: 'Damir Mašić i Adnan Korić su odgovorni i trebaju podnijeti ostavke!'

Front 25.09.19, 15:20h

Iz SDP-a se izvinjavaju zbog Envera Zornića: 'Damir Mašić i Adnan Korić su odgovorni i trebaju podnijeti ostavke!'
Potpredsjednik SDP-a BiH je istakao kako se javno želi ograditi od tog, kako je naglasio, sramotnog čina, te da želi obavijestiti javnost da ukoliko se potvrde navodi iz medija, traži smjenu Zornića, promptno isključenje iz SDP BiH te ostavke svih odgovornih u Kantonalnoj organizaciji koji su učestvovali u odluci oko imenovanja istog

 

Nakon što je Žurnal objavio informaciju da je Enver Zornić, novoimenovani direktor Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Toplane", osuđen za ubistva u ratu, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je kazao da se trenutno radi na provjeri medijskih napisa.

 

"Smatram da je ovo izuzetno važno pitanje, i sutra će biti delegirano po hitnom postupku na sjednici Vlade. Ako se pokažu tačnim navodi, Zornić će biti smijenjen. Obzirom na pravne implikacije, dozvolite 24 sata kako bismo dobili precizne informacije, te usvojili jasan i nedvosmislen stav. Lično, nemam nikakvu toleranciju prema ratnim zločinima", kazao je premijer Forto.

 

Reagovala je i Lana Prlić, potpredsjednica SDP-a BiH.

 

"Smatram da ratni zločinci ne mogu i ne smiju obavljati javne pozicije. Reagirala sam i kada je bilo riječ i o članovima moje porodice. Zato smatram da imenovanje osuđenog ratnog zločinca u ime SDP-a u Kantonu Sarajevo je nedopustivo i sramotno. Za to nije odgovoran imenovani, već predsjednik organizacije i kadrovska komisija koja je znala i morala znati za ovu informaciju. Na sjednici Predsjedništva ću tražiti da Damir Mašić i Adnan Korić podnesu ostavke jer su oni odgovorni za ovaj propust. Ovim su direktno narušili ugled partije, svakog člana i svakog socijaldemokrate. U svoje lično ime i u ime SDP-a želim se izviniti javnosti zbog svega što je ova odluka proizvela", navela je Prlić.

 

Poručila je da od Vlade Kantona Sarajevo očekuje brzu smjenu Envera Zornića.

 

Reagovao je i Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a, koji je naveo da odgovornost u politici mora biti na prvom mjestu.

 

"Da budem jasan, ukoliko se potvrde navodi, spreman sam iz moralnih razloga podnijeti i lično ostavku na mjesto potpredsjednika SDP BiH, iako nisam ni na koji način učestvovao u donošenju odluke oko imenovanja dotičnog", poručio je Mijatović.

 

"Ratni zločinci iz reda sva tri naroda u BiH, niti mogu, niti smiju učestovati u javnom i političkom životu u Bosni i Hercegovini, a kamoliu obavljati javne funkcije", izjavio je Mijatović te dodao: "Ukoliko su navodi koji su se pojavili u medijima tačni, smatram da je ovim žestoko narušen ugled SDP-a BiH kao nikada do sada, te da se ovim činom koji je žestok propust Kantonalne organizacije SDP BiH Sarajevo, dovelo do neprocjenjive štete po ideju socijaldemokratije i same partije".

 

Potpredsjednik SDP-a BiH je istakao kako se javno želi ograditi od tog, kako je naglasio, sramotnog čina, te da želi obavijestiti javnost da ukoliko se potvrde navodi iz medija, traži smjenu Zornića, promptno isključenje iz SDP BiH te ostavke svih odgovornih u Kantonalnoj organizaciji koji su učestvovali u odluci oko imenovanja istog.

 

Najavio je i da je za utorak zakazana sjednica Predsjedništva SDP BiH na kojoj će zvanično uputiti navedeni zahtjev za smjenu i isključenje. "U svoje lično ime i ime SDP BiH želim se izviniti javnosti zbog svega što je ovakva odluka proizvela", naveo je.

 

Podsjetimo, Žurnal je objavio da je Zornić pravosnažno osuđen na deset godina zatvora zbog ubistava u ratu.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI