Legenda Formule 1 nalazi se u stanju minimalne svijesti

Michael Schumacher je žrtva prevare: Naučnica raspršila mit o misterioznom liječenju matičnim ćelijama

Sport 21.09.19, 11:50h

Michael Schumacher je žrtva prevare: Naučnica raspršila mit o misterioznom liječenju matičnim ćelijama
Posljednje u nizu eksperimentalnih rješenja Schumacherova porodica potražila je u Francuskoj, gdje je Nijemac viđen u ponedjeljak kako ulazi u parisku bolnicu "Georges Pompidou"

Više od pet godina prošlo je od kada je legenda Formule 1, sedmostruku šampion Michael Schumacher, povrijedio glavu na skijanju. Iako je stravičan pad preživio, pa potom njega i komu u kojoj se nalazio, oporavak njemačkog vozača od tada nije značajno napredovao, pa se njegova porodica i doktori okreću sve revolucionarnijim medicinskim rješenjima kako bi "Šumija" povratili u koliko-toliko funkcionalno stanje.

 

Posljednje u nizu eksperimentalnih rješenja Schumacherova porodica potražila je u Francuskoj, gdje je Nijemac viđen u ponedjeljak kako ulazi u parisku bolnicu "Georges Pompidou", gdje se sumnja da već neko vrijeme prima tretmane sa matičnim ćelijama. Ovu infomaciju potvrdila je medicinska sestra iz pomenute bolnice, koja tvrdi da je Schumacher pod njenom brigom.

 

Rad sa matičnim ćelijama stigao je daleko, u 21. vijeku razvili smo mogućnost da regenerišemo cijele dijelove tijela ovim metodama, ali, kako govori Italijanska doktorka i stručnjak u toj branši Matilde Leonardi, ovakva terapija ne može biti primenjena u Schumacherovom slučaju.

 

- Ne postoji eksperimentalna terapija matičnim ćelijama koja bi imala pozitivan učinak na pacijente u stanju minimalne svesnosti poput Michael Schumacher - istakla je Leonardijeva, inače direkotorka istraživačkog centra Neurloškog instituta Besta u Milanu.

 

Italijanka je potom bacila sumnju na cjelokupnu priču u vezi sa tretmanom u Parizu, tvrdeći da takav tretman uopšte ne postoji ili je samo komplikovana šema za iznudu novca od porodice Schumacher.

 

- Nema naučnih podataka koji potvrđuju niti postojanje niti učinkovitost tog navodnog tretmana. Nema tragova protokola ili sličnog eksperimenta na pacijentima u stanju minimalne svijesti - dodala je ona.

 

Novinari su je potom pitali dali postoji mogućnost da su francuski doktori smislili novi vid terapije, a Leonardijeva nije odugovlačila u poricanju te mogućnosti.

 

- Mala je vjerovatnoća za to, uglavnom zato što nauka ne funkcioniše tako. Niko više ne radi u tajnosti, svi dijelimo informacije, a nauku čine provjerljivi podaci - istakla je Leonardijeva.

 

Novinarima nije promakao slučaj "Stamina", instanca u kojoj je, bez odobrenja države, 20-ak pacijenata podrvgnuto staminalnom, iliti liječenju matičnim ćelijama, uglavnom u svrhu iznude novca i bez bilo kakvih opipljivih rezultata. Upitana dali smatra da bi Schumacher mogao da bude među žrtvama koje su, među ostalim, prodavali domove kako bi svoje voljene pokušali da izliječe, Leonardijeva je žustro odgovorila.

 

- Nijedan francuski doktor nije rekao da ima lijek za Schumachera ili za one koji su u istom stanju kao on. Slučaj "Stamina" obeilježio je našu industriju, Vanoni, doktor koji je prevario te ljude nije otkrio svoj protokol, tako da nisam sigurna ko bi mogao da ga koristi. Sretala sam se sa porodicama koje su zbog tih tretmana prodavali kuće, tako da je to što oni rade strašno. Sada kruže vijesti o Schumacheru, a one mogu da zavaraju druge bolesnike i njihove familije kada u realnosti ovakav tretman njima ne može da pomogne - dodala je Italijanska naučnica, koja tvrdi da je od kada je objavljena informacija o "Šumijevoj" terapiji već dobila pozive dva pacijenta kako bi dobili isti tretman.

 

Ona je potom razjasnila u kakvom se tačno stanju nalazi bivši as Ferarija. Ona kaže da je on u stanju minimalne svijesti, koje je znatno bolje nego vegetativno stanje.

 

- Pacijenti u Schumacherovom stanju otvaraju oči, mogu pomjerati glavu, prste, mogu čak i da odgovore na poneko pitanju, kao i da plaču - nastavila je Leonardijeva.

 

Za kraj, ovaj neurolog dao nam je nadu da će u budućnosti moći da pronađu lijek sa pobjednika na neverovatne 91. trke u Formuli 1.

 

- Nadajmo se da će u budućnosti postojati, ali zasad ga nema. Istraživanja o liječenju bolesti matičnim ćelijama koja će uticati na mozak i koštanu srž nisu nam dala nadu za oporavak.

 

Postoji li šansa da terapija matičnim stanicama pomogne u budućnosti, upitala ju je novinarka. Istraživanja će se nastaviti na nekoliko frontova, ali ne smijemo ljudima davati lažnu nadu. Dešava se, ali baš rijetko, da se pacijenti vrate iz takvog stanja. Postoje dokumentovani slučajevi. Čak sam i ja imala pacijenta koji se poslije četiri godine minimalne svijesti nasmijao na vic svoje supruge i onda je počeo da komunicira sa njom - optimistično je zaključila Matilde Leonardi.

 

Nada umire zadnja, a ljubav i trud koji Schumacherova porodica njemu pokazuje mogla bi da bude nagrađena naprecima u nauci, ako ne sad, onda u što bližoj budućnosti.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI