Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH

Protivnici ideje RBiH će pokleknuti jer ona nije stranačko vlasništvo... Što bi narod rekao: strpljen - spašen!

Front 17.09.19, 19:12h

Protivnici ideje RBiH će pokleknuti jer ona nije stranačko vlasništvo... Što bi narod rekao: strpljen - spašen!
Neprijatelj je iza sebe ostavio razrušen i opustošen grad. Međutim, njegovi građani koji ga vole i koji vole ovu državu, ponovo su ga podigli na noge. Zato mi je drago vidjeti da Bosanska Krupa živi svoj život, a ne onaj koji joj je agresor namijenio, rekao je Komšić

 

Predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću danas je uručeno priznanja "Počasni građanin općine Bosanska Krupa“, povodom Dana te općine.

 

On se u svom obraćanju zahvalio na ukazanoj časti.

 

- Naročito mi je zadovoljstvo da priznanje dobijam na dan oslobođenja Bosanske Krupe od agresora. Na današnji dan, pripadnici Petog korpusa, odnosno pripadnici 511. slavne brigade, maestralnom akcijom u sklopu operacije „Sana 95“ oslobodili su ovaj grad i natjerali neprijatelja države u panično bjekstvo.

 

Neprijatelj je iza sebe ostavio razrušen i opustošen grad. Međutim, njegovi građani koji ga vole i koji vole ovu državu, ponovo su ga podigli na noge. Zato mi je drago vidjeti da Bosanska Krupa živi svoj život, a ne onaj koji joj je agresor namijenio - rekao je Komšić.  

 

Dakle, rekao je dalje, agresor nije uspio u svome cilju.

 

- Njegov cilj trajno će mu ostati nedokučiv ali naši ciljevi su još živi. Življi nego ikad. Baš u ovom gradu, prošle godine, u toku predizborne kampanje, govorio sam o ciljevima nas koji volimo i koji se borimo za državu Bosnu i Hercegovinu, i tada sam kazao da moramo sačuvati vjeru u ideju Republike Bosne i Hercegovine.

 

Sada ću ponoviti isto ono što sam rekao i tada.

 

Dan kada prestanemo vjerovati u ideju Republike Bosne i Hercegovine je dan u kojem ćemo izgubiti i ovakvu Bosnu Hercegovinu. Ne dajte da nam ubiju ideju Republike, demokratiju koju smo gajili među sobom i kada nije bilo političkih stranaka. Mi, političari, ne smijemo je samo 'podnositi' već uvijek isticati kao temeljnu vrijednost politike i našeg bh. društva. Prestanimo samo govoriti za sebe i svoje, prestanimo samo slušati sebe i svoje. Bosna i Hercegovina, kao država republika, opet će biti društvo u kojem smo kao nekada svi bili okrenuti prema svima. Vjerujem u to i zato sam u politici - poručio je presjedavajući Predsjedništva BiH.

 

Ideja Republike, rekao je Komšić, nije ničije privatno niti stranačko vlasništvo, nego prvomartovsko naslijeđe vizije građanske države Bosne i Hercegovine.

 

- Ona ne pripada jednom narodu, naciji ili vjeri, nego svim građanima Bosne i Hercegovine koji ovu zemlju osjećaju svojom, kao i onima koji više nisu među nama.

 

Za tu ideju vrijedi se zalagati na svaki mogući način, a najbolje ćemo se zalagati čuvajući mir. Mir je, zapravo, naše jedino oružje. Oružje pred kojima će oni koji nastoje da naruše suverenitet države Bosne i Hercegovine, izmišljajući nekakve druge suverenitete, kad tad pokleknuti. Nama se ne žuri toliko koliko se njima žurilo da rasture državu Bosnu i Hercegovinu. Što bi narod rekao: strpljen – spašen - rekao je Komšić u obraćanju povodom dodjele priznanja "Počasni građanin općine Bosanska Krupa“.   

 

Pred nama, rekao je dalje, predstoji borba mirnim političkim sredstvima da Bosnu i Hercegovinu unaprijedimo kroz potrebne reforme i učinimo je modernom državom za sve njene građane, uključivanjem u veće sigurnosne, političke i ekonomske sisteme, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI