Osigurano milion KM

ZZO KS: Uskoro finansiranje liječenja teško oboljele djece i izvan Kantona Sarajevo

Hronika 17.09.19, 11:11h

ZZO KS: Uskoro finansiranje liječenja teško oboljele djece i izvan Kantona Sarajevo
Ovaj model finansijske pomoći za liječenje teško oboljele djece sublimirao je i incijative skupštinskih zastupnica Bilsene Šahman, Neira Dizdarević i Jasmina Bišćević-Tokić koje su u više navrata ukazivale na potrebu stvaranja uslova za liječenja najmlađih građana i van Kantona Sarajevo

 

Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS) usvojio je Program za finansiranje dijagnostike i liječenja teško oboljele djece do 18 godina sa područja Kantona Sarajevo, koji su izradili Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja KS.

 

Inicijalna sredstva u vrijednosti milion KM, osigurana su prvenstveno za liječenje te djece van Kantona Sarajevo, u Federaciji BiH, BiH i izvan zemlje.

 

- Ovo je interventna aktivnost kako bi  se premostili postojeći zatečeni nedostaci u pružanju zadravstvene zaštite ovoj populaciji. Naša vizija je obezbijediti sve potrebe uslove  da se najmlađi stanovnici našeg Kantona mogu liječiti ovdje - poručila je ministrica zdravstva KS Amela Sofić.

 

Kako je pojasnila Sofić, za procjenu upućivanja ove djece na liječenje van Kantona Sarajevo bit će nadležan  tim ljekara stručnjaka iz relevantnih medicinskih oblasti u skladu sa pravilima dobre liječničke prakse. Ukoliko taj tim procjeni da bolesno dijete nije moguće liječiti u Bosni i Hecegovini, tada se ono upućuje van zemlje radi dobijanja potrebnih zdravstvenih usluga.

 

Ovaj model finansijske pomoći za liječenje teško oboljele djece sublimirao je i incijative skupštinskih zastupnica Bilsene Šahman, Neira Dizdarević i Jasmina Bišćević-Tokić koje su u više navrata ukazivale na potrebu stvaranja uslova za liječenja najmlađih građana i van Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Press službe KS.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI