Nema dokaza da je napad došao ni iz Jemena

Pompeo razgovarao s iračkim premijerom: Saudijska Arabija nije napadnuta iz Iraka

Front 16.09.19, 16:01h

Pompeo razgovarao s iračkim premijerom: Saudijska Arabija nije napadnuta iz Iraka
Ranije tokom dana, visoki američki zvaničnik rekao je novinarima da dokazi o napadu, koji je pogodio najveće svjetsko postrojenje za preradu nafte, ukazuju da iza njega stoji Iran, a ne jemenska grupa Huti koja je preuzela odgovornost

 

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je iračkom premijeru Adelu Abdulu Mahdiju da Sjedinjene Države imaju informacije koje potvrđuju Bagdadovo negiranje da je iračka teritorija korištena za lansiranje napada na saudijske naftne objekte.



- Američki državni sekretar rekao je da informacije koje oni imaju potvrđuju izjavu iračke vlade da njena teritorija nije korištena za izvođenje ovog napada - saopćeno je iz ureda Abdul Mahdija.



Ranije tokom dana, visoki američki zvaničnik rekao je novinarima da dokazi o napadu, koji je pogodio najveće svjetsko postrojenje za preradu nafte, ukazuju da iza njega stoji Iran, a ne jemenska grupa Huti koja je preuzela odgovornost, prenosi Reuters.



Američki državni sekretar Mike Pompeo također je rekao da nema dokaza da je napad došao iz Jemena, gdje se koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koje već četiri godine podržavaju vladu u borbi protiv pobunjenika Huta, koje podržava Iran.



Usred svih poziva na deeskalaciju, Iran je sada pokrenuo napad bez presedana na svjetsko snabdijevanje energijom, rekao je Pompeo.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI