Foto/ Više od 250 učesnika

U Sarajevu završen prvi Kongres endoskopskih hirurga

Hronika 09.09.19, 16:24h

U Sarajevu završen prvi Kongres endoskopskih hirurga
Predavanja su bila prilika za edukaciju i diskusije u sesijama za abdominalnu, torakalnu ili dječiju hirurgiju, ginekologiju, otorinolaringologiju, gastroenterologiju i barijatrijsku hirurgiju sa izlaganjima rezultata najnovijih istraživanja, prezentiranjem iskustava u praksi i otvaranjem novih puteva za različite pristupe i procedure

 

Prvi kongres endoskopskih hirurga u Bosni i Hercegovini, održan od 6. do 8. septembra u Sarajevu sa više od 250 učesnika, postigao je izvanredan uspjeh. 

 

U okviru programa, kroz 13 sesija održano je 58 predavanja sa izvanredno izabranim savremenim temama. Uz eminentne stručnjake iz SAD-a, Turske, Kine, Slovenije, Italije, Hrvatske i Srbije,  kao  i vodećih profesionalaca iz te struke iz Norveške, Slovačke, Švedske i Meksika radove su izložili i ljekari koji se bave endoskopskom hirurgijom u cijeloj Bosni i Hercegovini. 

 

Značajna je bila i podrška Evropske asocijacije endoskopskih hirurga predsjednika EAES-a, profesora Andera Pietrabissa i članova njegovog tima, Popa Dorin iz Švedske, Nader Francis iz UK, Piotr Mysliwiec iz Poljske, Marek Soltes iz Slovačke, koji su u Sarajevu održali aktuelna predavanja. 

 

prvi-kongres-endoskopskih-hirurga-2

 

Na Kongresu su bili i predsjednici udruženja endoskopskih hirurga iz regije profesori Miloš Bjelović (Srbija), Igor Stipančić (Hrvatska) i Aleš Tomašič (Slovenija). Izrazili su spremnost za uspostavljanje saradnje udruženja i pomoći, prije svega, u edukaciji u oblasti endoskopske hirurgije u cijeloj regiji. 

 

Predavanja su bila prilika za edukaciju i diskusije u sesijama za abdominalnu, torakalnu ili dječiju hirurgiju, ginekologiju, otorinolaringologiju, gastroenterologiju i barijatrijsku hirurgiju sa izlaganjima rezultata najnovijih istraživanja, prezentiranjem iskustava u praksi i otvaranjem novih puteva za različite pristupe i procedure. 

 

prvi-kongres-endoskopskih-hirurga-1

 

Vrhunsku kvalitetu predavanja osigurali su i profesori Umberto Bracalae i Giusto Pignata iz Italije, Amir Nizar iz Velike Britanije, Michael Bovet i Juraj Letko z SAD-a, Orhan Alimoglu, Ozgur Ekinci i Metin Leblebici iz Turske i Jianfan Zhu iz Kine, kao i Miroslav Bekavac Bešlin, Miroslav Kopjar, Igor Nikolić, Zenon Pogorelić i Marko Zelić iz Hrvatske, Radoica Jokić, Igor Krdžić, Aleksandar Ljubić, Nebojša Marić, Srđan Mijatović, Bojan Radovanović, Aleksandar Simić, Slobodan Milisavljević iz Srbije, i Igor Černi, Arpad Ivanecz, Bojan Krebs i Gregor Norečić iz Slovenije. 

 

- Postignut je cilj Udruženja da prvi kongres bude snažan poticaj u razvoju endoskopske hirurgije u Bosni i Hercegovini, uz entuzijazam i ozbiljnu organizaciju. Ostvareni su brojni kontakti i uspostavljene saradnje koje će otvoriti prilike za edukacijske projekte, kao i pokretanje stručnog časopisa u ovoj oblasti, rekao je prof. dr. Samir Delibegović, predsjednik Udruženja endoskopskih hirurga BiH - saopćeno je iz UKC Tuzla. 

 

Vrijednosti i potencijal tog kongresa prepoznali su Kanton Sarajevo, kao i Grad Sarajevo, Općina Centar Sarajevo te Turistička zajednica Kantona Sarajevo, koji su pružili podršku Prvom kongresu endoskopskih hirurga BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI