brojne ambasade u našoj zemlji o povorci ponosa

Stanovnici BiH udružili su se, odbacili strah i mržnju i pokazali svijetu da je to otvorena i tolerantna zemlja

Hronika 09.09.19, 14:18h

Stanovnici BiH udružili su se, odbacili strah i mržnju i pokazali svijetu da je to otvorena i tolerantna zemlja
Jednaka ljudska prava za sve – to je suština bh. Povorke ponosa. Svi u BiH - bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet - imaju pravo na ista prava i slobode

 

Čestitamo Organizacionom odboru, učesnicima Povorke, lokalnim institucijama i građanima BiH na uspješno održanoj prvoj  Povorci ponosa u BiH. Stanovnici Bosne i Hercegovine udružili su se i odbacili strah i mržnju i, umjesto toga, pokazali su svijetu da je BiH uistinu otvorena i tolerantna zemlja koja poštuje prava svih pojedinaca.

 

Jednaka ljudska prava za sve – to je suština bh. Povorke ponosa. Svi u BiH - bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet - imaju pravo na ista prava i slobode. Ipak, ostaje činjenica da ranjivim skupinama još nisu dostupni. Odgovornost svih je da daju podršku marginaliziranima koji se suočavaju s diskriminacijom i nepravdom.

 

Zahvaljujemo lokalnim institucijama koje su omogućile bh. Povorku. Sada je vrijeme da se postojeća zakonska rješenja o mirnom okupljanju usklade sa evropskim i međunarodnim standardima, kako bi se zakonski garantirala puna sloboda izražavanja i okupljanja.

 

I dok izazovi i dalje postoje, građani BiH napravili su važan korak u borbi za jednaka prava LGBTI i ostalih marginaliziranih zajednica. Čestitamo vam na hrabrosti da budete vjerni sebi i pružite nadu drugima. Ponosni smo što smo hodali s vama rame uz rame i ostajemo uz vas dok nastavljate koračati za jednakost i ljudska prava za sve - navodi se u saopćenju sljedećih institucija:

 

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, Ujedinjene nacije u BiH, Švicarska ambasada u BiH, Holandska ambasada u BiH, Njemačka ambasada u BiH, Austrijska ambasada u BiH, Švedska ambasada u BiH, Finska ambasada, Ambasada Velike Britanije u BiH, Ambasada Kraljevine Španija u BiH, Francuska ambasada u BiH, Italijanska ambasada u BiH, Ambasada Češke Republike u BiH, Grčka ambasada u BiH, Ambasada Rumunije u BiH, Slovenačka ambasada u BiH, Bugarska ambasada u BiH i Diplomatski ured Kraljevine Belgije u BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/MR)