Žalio se na pravosnažnu presudu

Odbijen zahtjev Radovana Karadžića: Ostaje doživotna robija za genocid i druge zločine u BiH

Hronika 04.09.19, 18:45h

Odbijen zahtjev Radovana Karadžića: Ostaje doživotna robija za genocid i druge zločine u BiH
Karadžić je 20. marta ove godine pred Mehanizmom pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid počinjen u Srebrenici te zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja

 

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev Radovana Karadžića, koji je pravosnažno osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, za preispitivanje odluke o odbijanju njegove žalbe na visinu kazne.

 

Predsjednik MMKS-a sudija Carmel Agius odbio je Karadžićev zahtjev da se imenuje žalbeno vijeće koje će odlučivati o njegovom zahtjevu za preispitivanje odluke kojom je odbačena njegova žalba na pravosnažnu presudu.

 

U odluci je navedeno da je registrar Suda ranije također odbio Karadžićev prijedlog da se ovaj zahtjev dostavi sudiji Jean-Claudeu Antonettiju, obrazloživši da je predmet završen i ne postoji spis te prema tome nije dostavljen sudiji ili žalbenom vijeću.

 

MMKS u posljednjoj odluci navodi da je registrar svoju odluku zasnovao na nerazumnom tumačenju pravilnika i da je tu napravio grešku, ali da ta greška nije uticala na ispravnost odluke da ne proslijedi Karadžićev zahtjev sudiji Antonettiju.

 

Ranije je Karadžić u zahtjevu naveo da bi o tome trebao odlučivati sudija Antonetti, a ne predsjenik MMKS-a sudija Agius ili najiskusniji sudac Theodor Meron.

 

Karadžić je 20. marta ove godine pred Mehanizmom pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid počinjen u Srebrenici te zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

 

Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

 

Presudom je oslobođen krivice za genocid 1992. godine.

 

U svojoj odluci o Karadžićevom zahtjevu sudija Agius je naznačio kako branilac optuženog insistira na izboru sudije koji će odlučivati o podnescima i da to nije u skladu s profesionalnim standardima, te da se takvo ponašanje “pojačalo njegovim inicijativama za kontakt s određenim sudijom u vrijeme slanja” zahtjeva.

 

Agius je pozvao branioca da se u budućnosti suzdrži od sličnih ponašanja pred Mehanizmom.

 

Karadžić je tražio da sudija Antonetti odluči o njegovoj žalbi u svom zahtjevu za isključenje Agiusa i Merona iz odlučivanja jer je smatrao da su pristrasni – s obzirom na to da su ranije u drugim predmetima osuđivali njegove podređene na doživotne kazne zatvora.

 

Antonetti je prethodno iz istih ovih razloga isključio trojicu sudija iz Žalbenog vijeća u predmetu Ratka Mladića, a došlo je i do povlačenja sudije Merona iz Vijeća u predmetu protiv Karadžića.

 

Ranije je i sam Antonetti rekao da je “zabrinut” što mu registrar nije dostavio Karadžićev zahtjev.

 

Prema Antonettiju, odbijanje Ureda registrara da postupi u ovom slučaju može se tumačiti kao “ometanje pravde” s obzirom da se pritvorenik može naći u situaciji da nema pravo da se žali na bilo kakvu odluku.

 

Karadžić se žalio na ovu odluku MMKS-a i zatražio da o njoj ne odlučuje Agius ili Meron, prenosi BIRN BiH.

 

(FENA/md)

 

BLIN
KOMENTARI