pravo na slobodu

Sindikat radnika trgovine BiH odlučno protiv poziva na linč i osude Povorke ponosa

Hronika 04.09.19, 11:41h

Sindikat radnika trgovine BiH odlučno protiv poziva na linč i osude Povorke ponosa
Navode i da STBiH neće nametati stavove svom članstvu niti na to ima pravo, ali da imaju obavezu da skrenu pažnju kako je sloboda naše najvažnije pravo

 

Iz Sindikata radnika trgovine BiH (STBiH) saopćeno je da kao organizacija koja se bori za ljudska prava ne mogu mirno gledati osude najavljene Povorke ponosa u Sarajevu i podršku koju određeni sindikati daju kontra akcijama. 

 

Ističu da je taj sindikat otvoren za sve i da u svom članstvu ima veliki broj mladih ljudi, ali i pripadnika LGBTQ populacije. 

 

- Nerijetko smo svjedoci da se upravo ti naši članovi susreću s najgrubljim primjerima diskriminacije i mobinga, kako od neposrednih rukovodilaca tako i od kolega i kolegica. Seksualna orijentacija je lična stvar svakog pojedinca i nedopustivo je da to bude osnova za bilo kakav oblik uznemiravanja ili nasilja - ističu iz STBiH. 

 

Navode i da STBiH neće nametati stavove svom članstvu niti na to ima pravo, ali da imaju obavezu da skrenu pažnju kako je sloboda naše najvažnije pravo. 

 

- Povorka ponosa ne ugrožava ničija prava. Naša prava su ugrožena time što ne možemo preživjeti za platu koju mukotrpno zaradimo. Naša prava na porodicu i "tradicionalne vrijednosti" urožavaju oni koji nam ne dozvoljavaju da budemo porodica jer nemamo posao, nemamo stan, vrlo često nemamo mogućnost da uopšte zasnujemo porodicu u ovoj zemlji - saopćeno je iz STBiH.

 

(FENA/Foto: Ilstr./ mr)