dragan čović o aktuelnoj političkoj situaciji

Odmah treba imenovati mandatara i dati šansu novom Vijeću ministara BiH

Front 02.09.19, 14:29h

Odmah treba imenovati mandatara i dati šansu novom Vijeću ministara BiH
"Čini mi se da ima puno tema koje nas jako vežu. Napravljeno je jako puno projekata koji su nama pomogli", kazao je Čović

 

Predsjednik HDZ-a i HNS BiH Dragan Čović obratio se danas medijima u Mostaru i govorio o aktuelnoj političkoj situaciji - piše N1.

 

Delegacija Hrvatskog narodnog sabora (HNS), predvođena predsjednikom Draganom Čovićem, i delegacija Udruge Hrvata BiH "Prsten", koje predvodi predsjednik Pavo Zubak, sastali su se u Mostaru. Čović je kazao da je ovo bio sedmi sastanak HNS-a i Prstena. Zahvalio se predstavnicima ove organizacije i naveo da će i danas nastaviti razgovore.

 

"Čini mi se da ima puno tema koje nas jako vežu. Napravljeno je jako puno projekata koji su nama pomogli", kazao je Čović.

 

Zubak je naveo da se vidi homogenost i profesionalnost suradnje i rada HNS-a.

 

"Ono što nas iznenađuje, bez obzira na strpljivost predstavnika HNS-a, da gotovo godinu dana od izbora još nismo formirali vlast. Tu nam treba vaša podrška. Kao Udruga Hrvata BiH Prsten iz Hrvatske dolazimo podržati djelovanje HNS-a. Hrvati BiH nisu sami", naveo je on.

 

Govoreći o formiranju vlasti i potpisanom sporazumu lidera, Čović je naveo da je prokockano 26 dana.

 

"Potpis koji smo stavili je bio toliko snažan i raspravljen i bilo je za očekivati da taj posao završimo. I dalje nemamo drugog puta nego tražiti kompromis. Naš stav je vrlo jasan, osigurati konstitutivnost, jednakopravnosti i legitimno predstavljanje na svim razinama vlasti", poručio je.

 

Kako je kazao, prošli tjedan je sjedio sa američkim veleposlanikom sa kojim je jako dugo razgovarao i sa još nekim drugim veleposlanicima u BiH.

 

"Pokušali smo prepoznati dinamiku. Moj je stav da odmah treba imenovati mandatara i dati šansu novom Vijeću ministara. Kroz novo VM možemo vrlo jasno riješiti. Imamo predsjedatelja VM u istoj osobi kao i predsjedatelja Zastupničkog doma, dva stuba vlasti, to je nepomirljivo. Mi smo nešto potpisali. I to je produkt jednog dugog, dugog pregovaračkog procesa, razgovora. Prije svega to treba realizirati da bi išli u neke druge razgovore", naveo je Čović.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI