Haos u Kantonu Sarajevo

Ljekari u štrajku, samo KCUS nije: Ko sve može doći u domove zdravlja, a ko sigurno neće biti primljen

Hronika 02.09.19, 11:59h

Ljekari u štrajku, samo KCUS nije: Ko sve može doći u domove zdravlja, a ko sigurno neće biti primljen
Što se tiče obustave rada ona će, kako je istakao Selimić, trajati do postizanja dogovora

 

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo od danas su u generalnom štrajku. Međutim, prema riječima predsjednika Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Ede Selimića to ne znači i potpunu obustavu rada medicinskih radnika u Sarajevu.


- U toku štrajka bit će osigurano pružanje dijela zdravstvenih usluga kako je to predviđeno i zakonom. To se prije svega odnosi na hitne slučajeve, odnosno slučajeve kada bi nepružanje zdravstvene usluge ugrozilo život pacijenata - istakao je Selimić.

 

Pojašnjavajući način na koji će funkcionisati zdravstvene ustanove u toku štrajka istakao je kako će se obavljati operacije od kojih zavisi život pacijenata, kao i pripreme za takve operacije. Također, vršit će se i vakcinacija djece, kao i kontrolni pregledi u slučajevima akutnih oboljenja, poput upale pluća i sličnih.

 

- Operacije poput odstranjivanja katarakte i slično, dakle one od kojih ne zavisi život pacijenata, neće biti obavljane. Također i redovne kontrole hroničnih bolesnika, koji imaju svoju redovnu terapiju mogu sačekati - dodao je Selimić.

 

Napomenuo je kako će, u skladu sa postignutim dogovorom unutar Sindikata, za vrijeme štrajka raditi Hitna pomoć, Zavod za transfuziologiju, Zavod za javno zdravstvo i apoteke, dok će u štrajku biti uposleni u ukupno 17 zdravstvenih ustanova u KS. Uposlenici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) neće štrajkovati, jer nisu članovi ovog sindikata. Uposlenici Opće bolnice "Abdulah Nakaš" su u štrajku.

 

Što se tiče obustave rada ona će, kako je istakao Selimić, trajati do postizanja dogovora.

 

- Namjerno ne kažem do ispunjavanja uslova, jer niko nikada nije ostvario sve zahtjeve koje postavi na početku štrajka. Zato i kažem do postizanja dogovora. Naš osnovni zahtjev je usklađivanje rasta troškova života sa najnižom neto satnicom. Prošle godine je u Zavodu za javno zdravstvo satnica povećana ma 3,12 KM. Mi tražimo da se naša satnica poveća na 2,90 KM - kazao je Selimić.

 

Dodao je i kako Sindikat doktora nije podržao strajk Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu.

 

- Njima je još prošle godine obećano da će im koeficijenti za obračun plaća biti povećan za 0,4 i oni su time zadovoljni. Međutim, Vlada KS evo uporno odugovlači sa ispunjavanjem tog obećanja, ali oni se ne bune. Ako nama budu prihvaćeni zahtjevi za povećanjem satnice, od toga će koristi imati svi uposleni, bez obzira da li su članovi našeg sindikata ili ne, a među njima ima i onih koji nam osporavaju reprezentativnost - zaključio je Selimić.

 

(Foto: Ilustracija/ DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI