SAMO JE ŽELJELA BITI SRETNA

'Meni noću u krevet dolaziš, a preko dana Dianu zavodiš': Princeza nije znala šta joj se sprema...

Nedjeljni magazin 01.09.19, 19:52h

'Meni noću u krevet dolaziš, a preko dana Dianu zavodiš': Princeza nije znala šta joj se sprema...
Princeza Diana samo je htjela biti sretna u životu, ali nije uvijek imala najbolji odabir načina za postizanje sreće

 

Izvor: Express.hr
Piše: Raif Okić 


Pomalo je ironično da je Diana, oduvijek toliko žudeći za samostalnošću, toliko često dopuštala drugim ljudima da joj kontroliraju život. Bilo da je riječ o Charlesu i kraljevskoj obitelji, bilo da je riječ o kontroverznom poduzetniku Mohamedu al-Fayedu. A upravo je stariji al-Fayed bio glavni i odgovorni za kratku ljubavnu vezu između Diane i Dodija Fayeda.


Mohamed je tada bio vlasnik lanca trgovina Harrods i bio je basnoslovno bogat, a svi koji su ikad pisali o njemu će reći da je bio beskrupulozni penjač po društvenoj hijerarhiji. Zbog toga, kad je pozvao Dianu u svoju vilu na mediteranskoj obali Francuske, samo Diana nije znala što joj se sprema.


Dok je princeza, tada u sretnoj vezi s pakistanskim kirurgom, uživala u suncu i moru, Mohamed je pozvao svog sina, također tada u vezi, na druženje s princezom. Dogovoreni spoj bio je toliko neočekivan da je Dodi greškom pozvao svoju tadašnju djevojku američku manekenku Kelly Fisher. Dodi je Kelly smjestio na jednu drugu obiteljsku jahtu, ali to se njoj nije nimalo svidjelo. U jednom telefonskom razgovoru mu je sve skresala: 


"Doveo si me u Saint Tropez da čamim na jahti dok ti zavodiš Dianu po danu, a mene ševiš po noći. Napustio si me na jahti. Zašto to radiš?"


Diana nije imala pojma što se događa i jednostavno je uživala u druženju s velikom i skladnom obitelji Fayed. 


"Ona je samo htjela biti dio obitelji koja je sve radila skupa", pričala je za Daily Mail bliska princezina prijateljica.


A čini se da je između Dodija i Diane doista i rasplamsala se prava ljubav. Kako se prisjetio jedan od bivših zaposlenika Harrod'sa:


"Pozvali su me u Mohamedov ured gdje je stajao i Dodi cerekajući se kao dječarac. Mohamed mi kaže da Dodi ima nešto za reći kad ovaj kao iz topa: 'Princeza i ja smo skupa. Nikad više neću imati drugu djevojku.'"

 

princeza-diana-i-dodi-fayed


Naravno, nije sve bilo tako idilično i, kako je to otkrio batler Paul Burrell, Dianina majka Frances Shand Kydd, rekla joj je da je kurva zbog veze s Dodijem. Bio je to posljednji razgovor Frances i Diane.


Idućih nekoliko mjeseci bilo je očito da se ponašaju kao tinejdžeri, a šefica osoblja Dodijeve jahte Debbie Gribble prisjetila se da su na početku zajedničkog krstarenja redovito spavali odvojeno, ali kako su sve više vremena provodili skupa postajalo je očitije da žele biti što bliže jedno drugome. Po danu bi se sunčali i plivali, uživali u društvu, uživali u svemu. 


U tom užitku dočekali su i prvu godišnjicu poništenja braka Diane i Charlesa. Bilo je to 28. kolovoza dok su Dodi i Diana odlazili sa Sardinije. Samo tri dana kasnije će njih dvoje poginuti prometnoj nesreći u pariškom tunelu Pont de L'Alma.


Službeni uzrok smrti je neoprezna vožnja Henrija Paula, a svemu su doprinijeli papparazzi koji su progonili nesretnu princezu i njenog dečka Dodija Fayeda pariškim ulicama. Vozač limuzine Paul bio je pijan, imao je čak pet puta više alkohola u krvi nego što je dopušteno, a istraga je zaključila da bi Diana i Fayed preživjeli nesreću da su bili vezani. Doista nesretni splet okolnosti na kraju je odnio tri života, ali je donio i mnoštvo teorija zavjera.


Kako napominje Daily Beast, sama kraljica je, onako usput, dobacila da je Diani netko podmazao kočnice. Tijekom istrage je objavljeno i Dianino pismo poslano batleru Paulu Burrellu krajem 1993. godine, nekih desetak mjeseci nakon objave razlaza Diane i Charlesa. 


"Evo sjedim za stolom u listopadu i samo želim imati nekoga da me zagrli i ohrabri me pa da mogu ostati snažna i uzdignute glave. Ova faza mog života je najopasnija zato što moj suprug planira prometnu nesreću. Kvar na kočnicama bi osigurao ozbiljnu ozljedu glave i time bi imao odriješene ruke da oženi Tiggy. Camilla mu je samo izlika za sve. Taj čovjek nas sve samo iskorištava". 


Mohamed Fayed, Dodijev otac, tvrdio je da iza ubojstva stoji princ Phillip koji je naredio tajnoj službi MI6 ubojstvo Diane i Dodija kako par se ne bi vjenčao i na kraju imao dijete muslimana. Tijekom istrage je Lucia Flecha de Lima, supruga nekadašnjeg brazilskog veleposlanika u Velikoj Britaniji izrazila je popriličnu dozu skepse i nije baš previše vjerovala u priču o Dianinom strahu za vlastiti život. 


"I dalje ne vjerujem. Paul Burrell sposoban je savršeno dobro oponašati Dianin rukopis. Ne vjerujem da je živjela u strahu za vlastiti život, a posebno da bi joj prijetnja bio Charles, budući kralj vaše države", ispričala je ona tijekom ispitivanja. 

 

princeza-diana2


Privatne istrage upozoravale su na brojne nelogičnosti tijekom spašavanja Diane nakon prometne nesreće pa je tako novinar Jon Conway otkrio transkript poziva doktora Jean-Marca Martina, liječnika hitne pomoći koji je došao na mjesto prometne, gdje doktor tvrdi da su dvije osobe teško ozlijeđene te da nije bilo ozljeda toraksa. Upravo je teška ozljeda toraksa bila pogubna za Dainu nekoliko sati kasnije. 


Druga neobična činjenica je to što je hitnoj trebalo čitavih 17 minuta da iziđu ne teren od upućivanja prvog poziva. Trebalo je još sat vremena da izvuku Dianu iz olupine automobila što samo po sebi nije neobično, ali tijekom prebacivanja u bolnicu su se kola hitne pomoći zaustavila na nekoliko minuta što je mnogima bilo iznimno sumnjivo. Martina su čak i policajci pitali ima li bilo kakve istine u tvrdnjama da je namjerno kasnio s odlaskom u bolnicu. 


"Morali smo saznati zašto joj je naglo pao krvni tlak. Bojali smo se da će joj se srce zaustaviti i jako je teško oživljavati pacijenta u takvim uvjetima dok se kola hitne pomoći kreću", odgovorio je Martino. 


Conway je rekao i da mu je bilo neobično što su za Paula rekli da je imao pet puta više alkohola u krvi nego što je dopušteno francuskim zakonima te da se Paul ponašao savršeno normalno na svim snimkama sigurnosnih kamera. 


"Vidite ga kako prolazi kroz vrata, vidite kako veže vezice na cipelama. Da je imao pet puta više alkohola bi smrdio po alkoholu i nema šanse da bi netko sjeo u auto s njim", priča Conway za Daily Beast.

 

(Express.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI