REAKCIJA UDRUŽENJA BH NOVINARI

Politička cenzura sa opasnom porukom: Šta se krije iza prijetnji bh. publicistkinji i blogerici Martini Mlinarević?

Hronika 23.08.19, 14:26h

Politička cenzura sa opasnom porukom: Šta se krije iza prijetnji bh. publicistkinji i blogerici Martini Mlinarević?
Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara će obavijestiti sve evropske institucije o ovom incidentu i zatražiti njihovu intervenciju u sferi zaštite slobode govora i mišljenja u regiji zapadnog Balkana, saopćeno je iz Udruženja/udruge BH novinari

 

 

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje verbalno nasilje i prijetnje Martini Mlinarević, blogerici i publicistkinji iz BiH.

 

Poziva policiju i nadležne pravosudne organe da hitno istraže slučaj i kazne osobe koje pozivom na nasilje i govorom mržnje ugrožavaju njenu sigurnost.  

 

U saopćenju Regionalne platforme je pojašnjeno da je Martina Mlinarević izložena višednevnom, brutalnom nasilju i prijetnjama putem društvenih mreža, nakon što je objavila da je naprasno otkazano predstavljanje njenog romana „Huzur“ na tradicionalnom festivalu kulture u Čitluku.

 

-  Sudjelovanje Mlinarević na ovom festivalu je otkazano radi pritisaka sponzora i osoba bliskih vladajućim strukturama u Hercegovini, koji su od organizatora festivala tražili otkazivanje promocije, iako je ona najavljena u festivalskom programu i svim materijalima pripremljenim za ovu manifestaciju - ističe se u saopćenju.

 

Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara smatra da su prijetnje blogerici Mlinarević, kao i zabrana promocije njenog romana nedopustiv atak na slobodu izražavanja, njenu sigurnost i profesionalni integritet.

 

Samim tim, kako je naglašeno, predstavljaju posebno brutalan pokušaj sprečavanja Mlinarević da kritički piše o javnim zvaničnicima, prije svih političkim i vjerskim liderima Hrvata u BiH, ali i svim drugih političarima koji obnašaju javne funkcije protivno demokratskim vrijednostima i interesima  građana BiH.

 

Predsjednik Udruženja/udruge BH novinari Marko Divković smatra "da se u ovom slučaju radi i o političkoj cenzuri i uspješnom pokušaju zaustavljanja kritičkih glasova protiv postupaka i odluka javnih zvaničnika u Hercegovini, čime se najozbiljnije dovode u pitanje politička debata i pluralizam mišljenja u cijeloj BiH".

 

Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara će obavijestiti sve evropske institucije o ovom incidentu i zatražiti njihovu intervenciju u sferi zaštite slobode govora i mišljenja u regiji zapadnog Balkana, saopćeno je iz Udruženja/udruge BH novinari.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI