nakon brutalnih uvreda upućenih književnici

Pogled iz Hrvatske: Šljamu koji se okomio na Martinu Mlinarević ne treba, ne može i ne smije se oprostiti

Front 21.08.19, 11:50h

Pogled iz Hrvatske: Šljamu koji se okomio na Martinu Mlinarević ne treba, ne može i ne smije se oprostiti
Drugi je razlog sličan, ali daleko opasniji. Martina Mlinarević nije s majčinim mlijekom, kako to vole kazati tradicionalisti, popila nacionalistički i šovinistički stav prema svom okruženju

 

Izvor: Index

Piše: Vojislav Mazzocco

 

MARTINI MLINAREVIĆ SOPTI otkazana je promocija knjige na Evergreen Festu u Čitluku. Organizatori vazdazelenog festivala knjige prestrašili su se prijetnji i ucjena sponzora pa su odstranili nepoželjnu Mlinarević Soptu.

 

Svatko, naravno, ima pravo na svom festivalu ugostiti koga želi i otkazati gostoprimstvo kome želi, bez velikih objašnjavanja. Nepristojno je, međutim, lagati i svoj kukavičluk svaljivati na drugoga, kao što su učinili organizatori čitlučkog festivala. No oni su se samo pokušali izvući iz neugodne situacije pa im se može i oprostiti. Ne treba, ali može.

 

Bolest kao uvreda

 

Šljamu koji se proteklih dana okomio na književnicu ne treba, ne može i ne smije se oprostiti. Iskoristili su divljaci društvene mreže da istresu mržnju na književnicu. U nepismenom pohodu poželjeli su joj smrt ili barem da joj se vrati bolest koja je i tema knjige čije joj predstavljanje nije dozvoljeno. Pritom su posebno inspirirani bolešću koju koriste kao uvredu.

 

"Sto je se jednosisa upalila nedaju hercegovci izdajnicima ni za tablete", ispljunuo je, jer za ovakvu konstrukciju nemoguće je ustvrditi da je napisao, jedan zlostavljač s društvene mreže. "Jeli ona bez jedne sise nek samo laje biče i baz druge", pridružio mu se drugi glave ispunjene sličnim nusproduktom crijeva. Opsjednutost nasilnika time što Martina Mlinarević Sopta, zbog raka, ima samo jednu dojku može se objasniti na dva načina.

 

Žena s jednom dojkom nema razloga postojati

 

Prvi je da u patrijarhalnom društvu, kojem Martina Mlinarević Sopta neopisivo ide na živce, žena s jednom dojkom nije žena. Ona je polustvor koji ne može na zadovoljavajući način ponuditi mužjacima obje sise, a ne može ni s obje dojke dojiti, pa zapravo u takvom društvu njeno postojanje i nema neke svrhe.

 

Drugi je razlog sličan, ali daleko opasniji. Martina Mlinarević nije s majčinim mlijekom, kako to vole kazati tradicionalisti, popila nacionalistički i šovinistički stav prema svom okruženju.

 

Preko toga što ima samo jednu dojku još bi mogli prijeći, ali preko toga što je toliko različita od njih i što svoju preostalu dojku ne namjerava iskoristiti za dojenje mržnjom - to im je neoprostivo. Otud i prijetnje i vrijeđanje i pritisak na organizatore festivala da joj ne dozvole predstavljanje knjige. Knjige kojom financira liječenje.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI