Potvrđeno za N1

Naređeno poništenje diplome direktora OSA-e Osmana Mehmedagića: Preskočio ispite iz druge godine, pa...

Hronika 15.08.19, 15:13h

Naređeno poništenje diplome direktora OSA-e Osmana Mehmedagića: Preskočio ispite iz druge godine, pa...
S obzirom na utvrđene nepravilnosti, nadležna inspekcija je donijela prvostepeno Rješenje kojim je „Univerzitetu za poslovne studije“ Banja Luka naloženo da poništi spornu diplomu i istu oglasi ništavom u Službenom glasniku Republike Srpske

 

Na osnovu zahtjeva Tužilaštva Bosne i Hercegovine za provjeru zakonitosti sticanja diplome Mehmedagić Osmana, izdate od strane „Fakulteta za poslovne studije“ čiji pravni sljedbenik je „Univerzitet za poslovne studije“ Banja Luka, republička prosvjetna inspekcija je 30. jula izvršila vanrednu inspekcijsku kontrolu u navedenoj visokoškolskoj ustanovi, saopćeno je iz Inspektorata RS za N1.

 

Kako je rečeno, uvidom u matične knjige i drugu predočenu dokumentaciju utvrđeno je da je imenovanom odobren upis na treću godinu Fakulteta i priznata diploma o završenom studiju za sticanje više stručne spreme na Pravnom Fakultetu u Sarajevu, međutim mišljenja o priznavanju diferencijalnih ispita dali su profesori koji nisu imenovani za nastavnike za diferencijalne ispite.

 

Utvrđen je i veći broj propusta u samoj dokumentaciji, kao što su nedostaci na prijavama za polaganje ispita koje nisu imale naveden datum polaganja ispita, nisu imale potpis referenta Studentske službe, u dijelu prijave koji popunjava odgovorni nastavnik nisu upisani svi podaci. Inspektorima nisu predočeni ni zapisnici o polaganju ispita koje u skladu sa zakonom popunjava ispitivača i dostavlja Studentskoj službi.

 

Takođe, propusti su utvrđeni i u prijavnim i semestralnim listovima, gdje nedostaju podaci o semestru/godini, o priznatim ispitima, potpis studenta, nazivi predmeta, podaci o odgovornim nastavnicima i drugo.

 

Dalje, utvrđeno je i da su imenovanom priznati neki ispiti, a da je zatim ponovo polagao te iste predmete, te je ostalo nejasno da li mu je ispit priznat ili je isti polagao.

 

U matičnoj knjizi je evidentirano da je student polagao ispite iz treće godine studija, a da prethodno nije položio sve ispite iz druge godine studija što je suprotno Zakonu, jer je jasno definisano da student ne može polagati ispite iz tekuće godine studija dok ne položi ispite iz prethodne godine studija.

 

S obzirom na utvrđene nepravilnosti, nadležna inspekcija je donijela prvostepeno Rješenje kojim je „Univerzitetu za poslovne studije“ Banja Luka naloženo da poništi spornu diplomu i istu oglasi ništavom u Službenom glasniku Republike Srpske.

 

Dalje mogućnosti postupanja u smislu podnošenja žalbe od strane subjekta kontrole, pokretanja drugostepenog postupka, upravnog spora i drugo, definisane su Zakonom o opštem upravnom postupku, saopćeno je iz Inspektorata RS za N1.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI