FORMIRA SE I HELIKOPTERSKA JEDINICA

MUP KS dobija višenamjenski helikopter: Ministar Admir Katica pojasnio za šta će se sve koristiti

Hronika 15.08.19, 12:32h

MUP KS dobija višenamjenski helikopter: Ministar Admir Katica pojasnio za šta će se sve koristiti
Istovremeno s provođenjem procedure nabavke helikoptera vršit će se izbor i obuka ili doškolovanje potrebnih kadrova za uspostavljanje helikopterske jedinice koju će činiti dvije posade odnosno osam osoba

 

 


Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS, danas je članovima Vlade Kantona Sarajevo prezentirao inicijativu i plan formiranja helikopterske jedinice i nabavke višenamjenskog helikoptera koji će služiti za operativne poslove MUP-a KS i civilne potrebe.

 

- U Kantonu Sarajevo smještene su mnoge ambasade, međunarodne i domaće organizacije i institucije. Ovo je grad u kojem se odvijaju velike kulturne i sportske manifestacije, a u geografskom pogledu je i planinsko područje što ga čini specifičnim i iziskuje poseban tretman u oblasti sigurnosti. MUP KS je posvećen stvaranju boljeg sigurnosnog ambijenta u Kantonu Sarajevo odnosno smanjenju obima svih vrsta kriminalnih aktivnosti, održavanju javnog reda i mira, sigurnosti saobraćaja te poduzimanju svih aktivnosti kako bi kvalitetnim radom najbolje služili građanima. Zbog profesionalnog, efikasnog i kvalitetnog rada policije, a u interesu građana, nabavka višenamjenskog helikoptera je neophodna, kazao je Katica.


Ministar je pojasnio da se specijalni policijski zadaci često izvode i realizuju na zahtjevnim i teško pristupačnim terenima i da bi specijalne policijske jedinice maksimalno uspješno izvele zadatke, u tim slučajevima je najbolji prevoz helikopterom.


-Također, prevoz bolesnih i povrijeđenih osoba u saobraćajnim ili drugim nesrećama najuspješnije se obavlja helikopterom, kao i u slučajevima spašavanja bh. građana prilikom poplava, požara i drugih događaja koje mogu nastati kao posljedica elementarnih nepogoda. Helikopter će se koristiti i za sve vrste izviđanja iz zraka, naglasio je Katica.


Istovremeno s provođenjem procedure nabavke helikoptera vršit će se izbor i obuka ili doškolovanje potrebnih kadrova za uspostavljanje helikopterske jedinice koju će činiti dvije posade odnosno osam osoba.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI