Dobro je znati

Izbacili ste ugljikohidrate? Možda kile idu dole, ali budite spremni i na osam ne tako ugodnih stvari

Lifestyle 07.08.19, 10:27h

Izbacili ste ugljikohidrate? Možda kile idu dole, ali budite spremni i na osam ne tako ugodnih stvari
Mnogi od nas, u trenutku kada čuju riječ ugljikohidrati, odmah pomisle na svu hranu koju ne bi smjeli jesti kao što su bijeli kruh, rafinirane žitarice, tjestenina, krompir...

 

Potpuno izbacivanje namirnica koje sadrže ugljikohidrate iz prehrane ne samo da je lakomisleno, već može biti i opasno za naše zdravlje, piše Gloria.hr.

 

Mnogi od nas, u trenutku kada čuju riječ ugljikohidrati, odmah pomisle na svu hranu koju ne bi smjeli jesti kao što su bijeli kruh, rafinirane žitarice, tjestenina, krompir...

 

S obzirom na to da prehrana koja sadrži puno ugljikohidrata može povećati rizik od bolesti kao što su pretilost i dijabetes, možemo razumjeti ako ste odlučili iz prehrane u potpunosti izbaciti ugljikohidrate. Problem u tome je što to nije do kraja dobra ideja. Tijelu su potrebni ugljikohidrati kako bi funkcioniralo. Prema dijetetičarki i nutricionistkinji Bridget Murphy iz Bolničkog centra Langone pri Sveučilištu u New Yorku, trebali biste unositi između 200 i 400 grama ugljikohidrata na dan.

 

Ako vas je potrebno uvjeriti da ugljikohidrati mogu biti dobri za vas, donosimo vam osam ne tako ugodnih stvari koje se mogu dogoditi vašem tijelu ako ne jedete dovoljno ugljikohidrata.


1. Zadah bi vam se mogao pogoršati


Poznato je da dijete s malo ugljikohidrata uzrokuju loš zadah. To se događa jer tijelo počne proizvoditi ketone kada mu oduzmete njegov preferirani izvor energije - glukozu.


2. Usta će vam se sušiti


Ketoni vam mogu isušiti usta i bit ćete žedni. Rehidracija vodom može pomoći, ali nije uvijek najlakše i najjednostavnije rješenje.


3. Vjerovatno ćete se osjećati iscrpljeno


Ugljikohidrati tijelu daju gorivo koje mu je potrebno. Ako smanjite količinu goriva u tijelu, vaše tijelo mora napornije raditi kako bi izdržalo dnevne napore. Zbog tih dodatnih napora i nedostatka goriva, osjećat ćete se umornije. Smanjenje unosa ugljikohidrata može uzrokovati i pad razine šećera u krvi što može doprinijeti manjku energije.


4. Može vam pozliti


Od nedovoljnog unosa ugljikohidrata te gubitka važnih nutrijenata kroz urin može vam pozliti.

 
5. Vjerovatno ćete iskusiti zatvor


Mnogi ugljikohidrati, kao cjelovite žitarice, voće i povrće odličan su izvor vlakana. U nedostatku ugljikohidrata, a time i vlakana, može nastupiti zatvor.


6. Vaši će se bubrezi jako mučiti


I u ovom slučaju problem leži u ketonima. Oni su jako kiseli, a ako u tijelo puštate puno ketona i ono će postati kiselo. To može dovesti do bubrežnog kamenca, a može čak dovesti i do gubitka koštane mase.

 

7. Češće ćete impulzivno jesti


„Kada smo umorni, pod stresom ili samo jako gladni, naše tijelo zahtijeva šećer jer brzo djeluje i relativno lako je do njega doći“, kaže Murphy. Znate da nije rješenje pojesti kutiju keksa, no što si više govorite da nešto ne smijete, više ćete to htjeti.


8. Općenito gledano, bit će vam tužno u životu


Zašto biste si nabijali toliki pritisak i stres u životu? Zašto se mučiti toliko oko jedne hranidbene grupe? Osim ako vam liječnik nije rekao da morate paziti na unos ugljikohidrata, nemojte se toliko opterećivati.

 

I nemojte zaboraviti da je hrana nešto u čemu treba uživati. Ako opuštenije pristupite prehani osjećat ćete se bolje te ćete imati više vremena kako biste se mogli usredotočiti na zdravije i razumnije tehnike gubitka kilograma.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI