Ovo se ne propušta

U Muzeju 'Valter brani Sarajevo' tokom SFF-a Dani otvorenih vrata

Kultura 06.08.19, 13:30h

U Muzeju 'Valter brani Sarajevo' tokom SFF-a Dani otvorenih vrata
Muzej je atraktivna kombinacija voštanih figura, scenskih rekonstrukcija iz filma, video i audio multimedije, sa bogatom dokumentacijom o ovom kultnom filmu i historijskoj pozadini na kojoj je zasnovan ovaj film

 

Muzej „Valter brani Sarajevo“, povodom postavke voštanih figura likova lažnog Valtera (Dragomir Bojanić Gidra) i njemačkog oficira Bischopa (Rolf Rommer) iz kultnog filma, organizira Dane otvorenih vrata za goste Sarajevo Film Festivala ali i za sve druge koji žele da posjete ovaj jedinstveni filmski muzej na Balkanu.

 

Osim posjete i obilaska muzeja uz vodiče muzeja, FCS tokom trajanja ovoga jedinstvenog događaja u muzeju prikazuje sve igrane filmove reditelja Hajrudina Šibe Krvavaca (Vrtlog, Diverzanti, Most i Partizanska eskadrila, ali i druge velike naslove iz prošlosti bh. kinematografije (Sjećaš li se Dolly Bell, Mali vojnici, Bitka na Neretvi, Miris dunja i druge).

 

Za neke od naslova osigurani su i titlovi na engleskom jeziku.

 

„Valter brani Sarajevo“ je filmski muzej posvećen istoimenom filmu slavnom akcionom filmu Hajrudina Šibe Krvavca (1926.-1992.). Smješten je u Filmskom centru Sarajevo, u središtu grada, nedaleko od pijace Markale.

 

Film, „Valter brani Sarajevo“ (1972), govori o Vladimiru Valteru Periću, vođi pokreta otpora otpora u Sarajevu okupiranog od strane nacističke snage tokom Drugog svjetskog rata. Valter je ubijen samo nekoliko sati prije nego što je grad konačno oslobođen, braneći tadašnju glavnu gradsku elektranu.

 

„Valter brani Sarajevo“ bio je jedan od najpopularnijih filmova snimljen u socijalističkoj Jugoslaviji, a u njemu su u glumačke legende iz tadašnje Jugoslavije: Velimir „Bata“ Živojinović, Ljubiša Samardžić, Rade Marković, Dragomir Gidra Bojanić, Relja Bašić i drugi. Ovaj film je kultno djelo iz tog historijskog perioda i jedan od simbola grada Sarajeva.

 

Muzej je atraktivna kombinacija voštanih figura, scenskih rekonstrukcija iz filma, video i audio multimedije, sa bogatom dokumentacijom o ovom kultnom filmu i historijskoj pozadini na kojoj je zasnovan ovaj film.

 

Radno vrijeme: 9h-21h.

 

Cijena ulaznice za sve goste muzeja Dana otvorenih vrata (16-18.8/ petka - nedjelja) je 5 KM, dok je za ostale dane ulaznica 10 KM.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI