NOVA VRSTA KOMUNIKACIJE

U Muzeju Kakanj izložba 'Miris slike' - performans bh. fotografa Harisa Memije

Kultura 02.08.19, 15:11h

U Muzeju Kakanj izložba 'Miris slike' - performans bh. fotografa Harisa Memije
Ovim performansom nastoji se skrenuti pažnja na istinske i iskonske vrijednosti čovječanstva te istovremeno pružiti kritiku na otuđenost digitalnog doba - ističe autor

 

 

 

U subotu, 3. avgusta, sa početkom u 19 sati, u Muzeju Kakanj bh. fotograf Haris Memija prikazati će svoj performans "Miris slike", u sklopu kulturno-sportske manifestacije Kakanjski dani 2019.

 

Koncept performansa - izložbe fotografija bez fotografija, "Miris slike".


Na štafelajima koji predstavljaju nosače slika, bit će izložene ženske marame namirisane ženskim parfemima i muški šalovi s muškim mirisnim notama. Želja autora je da putem mirisa, koji je jedan od najjačih okidača za deja-vu, evocira uspomene publike iz njihovog sjećanja na njima poznate osobe.


Maštu i sjećanje ne možemo kontrolisati, ali je možda možemo isprovocirati. Izloženi mirisi su birani da budu oni koji su najčešće korišteni u posljednjih nekoliko decenija, skupi i jeftini, stari i aktuelni, muški i ženski - - poručuje autor.

 

haris-memija-hanikah-okt-2015

 
Izložba predstavlja jednu novu vrstu komunikacije, neverbalne, mirisne... Dopušta svima da u tišini, kad ostanemo sami, napravimo svoju imaginaciju, prisjetimo se svega onog što nam je drago, nekih starih mirisa, predjela i ljudi.


- Atmosfera postavke će biti nenametljiva i ugodna, s ciljom da pojača čulo mirisa kod posjetilaca izložbe. Ovim performansom nastoji se skrenuti pažnja na istinske i iskonske vrijednosti čovječanstva te istovremeno pružiti kritiku na otuđenost digitalnog doba - kaže Haris Memija.

 

Miris slike je premijerno pokazan u oktobru 2015. godine, u Hanikahu GHB Medrese u Sarajevu, zatim kao instalacija "Priđi, zažmiri i pogledaj" na kolektivnoj izložbi "Collegium Artisticum 2018", i po treći put će biti izložena u prelijepom prostoru Muzeja Kakanj.

 

haris-memija-plakat

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI