Iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH saopšteno

Hrvatski ambasador se odazvao Komšićevom pozivu: 'Predsjednici je trebalo previše vremena da demantira izjavu'

Front 31.07.19, 18:25h

Hrvatski ambasador se odazvao Komšićevom pozivu: 'Predsjednici je trebalo previše vremena da demantira izjavu'
Savjetnici predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine istakli su da se Predsjednici Republike Hrvatske suviše često dešava da određene izjave završe u medijima, koje se tek naknadno demantiraju, poput izjave o deset hiljada ekstremista u Bosni i Hercegovini

 

Na poziv Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića danas je u Predsjedništvu BiH održan sastanak savjetnika Branimira Jukića i Slavena Kovačevića sa ambasadorom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem.

 

Povod sastanka bile su neprihvatljive izjave predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o Bosni i Hercegovini prilikom njene posjete Izraelu date za Jerusalem Post.

 

Ambasador Sabolić je iznio zvaničan stav Ureda Predsjednice Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske da navedene izjave nisu tačne i da Predsjednica Republike Hrvatske takvo nešto nikada nije izjavila.

 

Savjetnici predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine istakli su da se Predsjednici Republike Hrvatske suviše često dešava da određene izjave završe u medijima, koje se tek naknadno demantiraju, poput izjave o deset hiljada ekstremista u Bosni i Hercegovini, te da reakcije na izjave ne dolaze samo iz Bosne i Hercegovine nego i iz Hrvatske.

 

Takođe je istaknuta i činjenica da je Predsjednici trebalo previše vremena da u medijima demantira spornu izjavu.

 

Ambasador Sabolić je kazao da osuđuje i izražava oštar prosvjed na sve izjave iz BiH, te naročito izjavu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u kojoj je sporna i “nepostojeća” izjava Predsjednice Republike Hrvatske dovedena u kontekst presuđenog UZP-a.

 

Takođe, ambasadoru Saboliću je skrenuta pažnja na upade naoružanih pripadnika policije Republike Hrvatske na teritoriju Bosne i Hercegovine u rejonu Bosanske Krajine čime se direktno narušava teritorijalni integritet i suvernitet BiH.

 

- Mišljenja smo da ovakve situacije mogu izazvati ne samo nesporazume nego mogu eskalirati u neželjenom pravcu - saopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

 

Tokom razgovora dužnosnici Republike Hrvatske su pozvani da analiziraju Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji kako ne bi pozivali na rješenja koja su u koliziji sa samim mišljenjem.

 

Ponovljena je i ponuda rukovodstvu Republike Hrvatske posebno predsjednici te države da se u direktnim kontaktima razgovara o tom, ali i o drugim otvorenim pitanjima.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI