Vatreni pakao u Šibeniku

Ogromni požar na Jadranu i dalje aktivan, četvorica vatrogasaca povrijeđena, a onda je počela padati kiša...

Hronika 28.07.19, 10:28h

Ogromni požar na Jadranu i dalje aktivan, četvorica vatrogasaca povrijeđena, a onda je počela padati kiša...
Situacija je puno bolja nego sinoć. Nema više onakvog napredovanja požara kakvo je bilo tijekom cijele noći, jer je puhalo orkansko jugo

 

Požar kod Šibenika i dalje je aktivan, ali je zaustavljeno njegovo napredovanje na području Bilica koje su bile najugroženije i situacija je puno bolja nego noćas, rekao je u nedjelju rano ujutro županijski vatrogasni zapovjednik Damir Dukić.

 

"Zaustavljeno je napredovanje na predjelu Bilica. Sada radimo po krakovima požara koji idu prema naselju Dubrava i Jurasi i tom dijelu, ali u ovom trenutku nije ugroženo ništa - niti jedan stambeni objekt", rekao je Dukić Hini u nedjelju rano ujutro.

 

Dukić je pojasnio da se prilikom borbe s vatrenom stihijom nije radila klasična evakuacija, već je policija bila s ljudima pokraj kuća dok su vatrogasci branili stambene objekte.

 

"Situacija je puno bolja nego sinoć. Nema više onakvog napredovanja požara kakvo je bilo tijekom cijele noći, jer je puhalo orkansko jugo. Sada je vrlo malo oslabilo, ali je i to puno povoljnije. Vidjet ćemo kako će se sada razvijati", rekao je Dukić, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije.

 

Upozorio je da je prostor dosta velik, a u pitanju je velika borova šuma pa je teško bilo što predviđati.

 

"To su brda, to su visoki borovi... tako da jednostavno moramo biti oprezni", rekao je.

 

Dodao je da je autocesta otvorena za sav promet, nakon što je više sati zbog požara bila zatvorena između Pirovca i Vrpolja.

 

Još uvijek su, međutim, zatvorene županijska cesta Šibenik-Bilice-Tromilja.

 

Požar je izbio u subotu u 13,30 sati, a tijekom noći s vatrom se na terenu borilo oko 200 vatrogasaca.

 

Nešto iza šest sati gašenju su se ponovno priključili i kanaderi, rekao je Dukić.

 

Ranije tijekom noći stihija je bila ugrozila zaseok Slavice u kojima su se vatrogasci borili oko samih objekata i provodili evakuaciju stanovništva, rekao je tijekom noći zapovjednik šibenskih vatrogasaca Volimir Milošević.

 

"Situacija je kritična. Najteže je kod naselja Mihaljevići i Dulibići, naselja u općini Bilice. Tamo je vatra prebacila prometnicu i krenula je opet kroz borovu šumu prema zaseoku Slavice i tu se vatrogasci sada bore oko samih objekata", rekao je Milošević Hini u prvim satima nedjelje, prije nego što su kasnije tijekom jutra stigle nešto bolje vijesti.

 

Dva su vatrogasca ozlijeđena, rekao je u noći sa subote na nedjelju glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, koji je situaciju na požarištu tada opisao "dosta teškom".

 

"Imali smo dvije ozljede vatrogasaca - jedan je imao ozljedu koljena, a drugi udisanje dima. Oni su prevezeni u bolnicu i dobro su," rekao je Tucaković za Hrvatsku televiziju.

 

On je u nedjelju ujutro za Hrvatski radio izvijestio da su ozlijeđena još dvojica, dakle ukupno četvorica, vatrogasaca. Jedan se nagutao dima, a drugi je imao ozljedu ruke. Tucaković je za Media Servis rekao da je situacija na požarištu u međuvremenu poboljšana.

 

"Vjetar je na vrijeme stao pa smo dosta toga polovili. Ljudi su zaista uložili nadljudske napore da se taj požar smiri. Situacija je puno bolja nego sinoć. Autocesta je otvorena i čvor Šibenik je otvoren", izjavio je nešto prije 7 sati Tucaković.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI