'Od orijentalistike do orijentologije'

U Jordanu predstavljena studija Esada Durakovića objavljena na arapskom jeziku

Kultura 26.07.19, 10:01h

U Jordanu predstavljena studija Esada Durakovića objavljena na arapskom jeziku
Promociju su organizirali, pred izdavača, Savez jordanskih pisaca i Ambasada BiH u Jordanu, uz prisustvo i ambasadora BiH Mate Zeke

 

Studija akademika Esada Durakovića, objavljena na arapskom jeziku pod naslovom "Min al-istišrāq 'ilā 'ilm al-Šarq“ (Od orijentalistike do orijentologije), promovirana je u glavnom gradu Jordana, u Ammanu.

 

Studiju je objavio utjecajan jordanski izdavač al-An u saradnji sa Institutom za orijentalne studije (Priština), saopćeno je iz Akademije nauka i umjetnosti BiH.

 

Promociju su organizirali, pred izdavača, Savez jordanskih pisaca i Ambasada BiH u Jordanu, uz prisustvo i ambasadora BiH Mate Zeke.

 

Studiju na 390. strana promovirali su Ismail Abu al-Bandora, prevodilac literature sa bosanskog na arapski jezik, dr. Salah Jarrar, univerzitetski profesor književnosti i bivši rektor Univerziteta u Ammanu, te dr. Basim al-Zo'abi, u arapskom svijetu poznat književnik i prevodilac s ruskog jezika.

 

Promocija studije bit će upriličena i u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u oktobru.

 

Promociji će prisustvovati prof. dr. Khaled al-Karaki, predsjednik Jordanske akademije za arapski jezik i književnost, dr. Salah Jarrar, bivši rektor Univerziteta u Ammanu i prof. dr. Mohamed Mufak Alarnaut, koji je 2018. godine izabran za inostranog člana ANUBiH.

 

Tom prilikom će također biti potpisan soprazum o međunarodnoj saradnji između Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Jordanske akademije za arapski jezik i književnost.

 

Esad Duraković je, pored članstva u ANUBiH, član Akademije nauka Sirije, Akademije nauka u Kairu i Jordanske akademije nauka.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI