Nakon sastanka s Čovićem, Milićević

Radnicima Aluminija obećane otpremnine i uvezivanje radnog staža

Biznis Klub 25.07.19, 12:55h

Radnicima Aluminija obećane otpremnine i uvezivanje radnog staža
U sklopu tih planova, bit će predviđena i osigurana sredstva za otpremnine te omogućen odlazak u mirovinu onima koji su stekli zakonske uvjete

 

Na nastavku zasjedanja Kriznoga vijeća Aluminija održanog u četvrtak donesena su četiri zaključka, među kojima su i usmena jamstva da će svim zaposlenicima Aluminija Vlada FBiH uvezati radni staž, o čemu će Vlada donijeti odluku u najkraćemu mogućem roku. 

 

Krizno vijeće Aluminija, na kojemu su, uz članove Uprave, Nadzornoga odbora i predstavnike radnika, sudjelovali i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović i federalna ministrica financija Jelka Milićević te, u svojstvu promatrača, i članovi Predsjedništva i Skupštine Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija, također je zaključilo da će do kraja tekućega mjeseca biti napravljen i usvojen Plan restrukturiranja Društva, potom nova organizacijska sistematizacija (sukladna Planu restrukturiranja) koju će pratiti i Plan zbrinjavanja zaposlenika, priopćeno je nakon sastanka iz Korporativnih komunikacija Aluminija. 

 

 U sklopu tih planova, bit će predviđena i osigurana sredstva za otpremnine te omogućen odlazak u mirovinu onima koji su stekli zakonske uvjete. 

 

 Nadalje, zaključeno je kako Uprava nastavlja razgovore s rukovodstvima komercijalnih banaka o rješavanju problema kreditnih i drugih zaduženja zaposlenika. 

 

 Uz to, sukladno Planu restrukturiranja, bit će predviđeno postupno oživljavanje proizvodnoga procesa, počevši od Ljevaonice, preko Anoda, do Elektrolize.  

 

 Nakon što pobrojani dokumenti prođu sve razine upravljanja u Društvu, žurno će biti sazvana i Skupština dioničara kako bi ti precizni planovi bili predočeni i vlasnicima na konačno odlučivanje, navedeno je u priopćenju.  

 

 Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika "Aluminija" Romeo Biokšić smatra kako je sve navedeno produbljivanje agonije, ali se s druge strane nada kako će do kraja mjeseca ipak imati jasniju sliku o broju djelatnika koji bi ostali u radnom odnosu i onih koji iskažu želju da uzmu otpremninu. 

 

 - Zaključeno je da se do 31. srpnja uradi plan i program zbrinjavanja radnika po pogonima, nakon toga plan zbrinjavanja radnika kojima će biti ponuđena otpremnina. Tek nakon tih odluka koja su na upravljačkim tijelima, znat ćemo nešto podrobnije - izjavio je Biokšić novinarima nakon sastanka. 

 

 Što se tiče reprogramiranja dugovanja kredita, Biokšić kaže kako su po njegovim saznanjima, održani razgovori s bankama te da svatko osobno može otići u svoju poslovnu jedinicu i napravi reprogram povratka kredita. 

 

 Po njegovim saznanjima, zaduženja aluminijevih djelatnika u komercijalnim bankama kreću se blizu 15 miliona maraka. 

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI