Terorista osuđen na 15 godina zbog napada u Sarajevu

Mevlid Jašarević za šest mjeseci na slobodi? Ne druži se s vehabijama, čita knjige, crta, a najvažnije mu je...

Hronika 20.07.19, 16:49h

Mevlid Jašarević za šest mjeseci na slobodi? Ne druži se s vehabijama, čita knjige, crta, a najvažnije mu je...
Jašarević je 28. oktobra 2011. godine ispalio 105 metaka i teško ranio pripadnika policije Mirsada Velića, koji je radio na osiguranju Ambasade. Prvobitno je bio osuđen na 18 godina, ali mu je kasnije kazna promijenjena

 

Osuđeni terorista Mevlid Jašarević za šest mjeseci steći će zakonsko pravo da podnese zahtjev za uslovno puštanje na slobodu, saznaje Dnevni avaz.

 

On je pravosnažno osuđen krajem 2012. na 15 godina zatvora zbog napada na Američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011.

 

Jašarević je tog dana ispalio 105 metaka i teško ranio pripadnika policije Mirsada Velića, koji je radio na osiguranju Ambasade. Prvobitno je bio osuđen na 18 godina, ali mu je kasnije kazna promijenjena.

 

Ovaj nekadašnji pripadnik vehabijske zajednice u BiH nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne u Kaznenopopravnom zavodu Zenica, a do sada je već odslužio skoro sedam godina robije.

 

S odsluženih 7,5 godina, Zakon mu garantuje da može tražiti otpust, što će, kako je potvrđeno za Avaz, uskoro i zahtijevati.

 

U prilog mu ide i, kako saznaje Avaz, dobro vladanje u zatvoru, a do sada, kako je rečeno, nije napravio nijedan prekršaj zbog čega bi bio kažnjavan.

 

– Svjesni smo da je osuđen za terorizam, da je riječ o teškom krivičnom djelu, ali to ga ne sprečava da tražimo uslovnu slobodu. To je njegovo zakonsko pravo – kaže sagovornik, koji redovno posjećuje Jašarevića u zatvoru i s njim održava kontakte.

 

Prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, uslovno puštanje na slobodu predstavlja otpuštanje zatvorenika s izdržavanja kazne zatvora prije njenog isteka pod uslovima  propisanim Krivičnim zakonom FBiH, s tim da se za vrijeme trajanja neizdržanog ostatka kazne zatvora nad njim može odrediti elektronski nadzor, a može ga se obavezati i na nastavak mjera propisanih programom tretmana.

 

Zavisno od činjenice šta će Jašarević napisati u zahtjevu, država takav zahtjev mora razmatrati, ali je pitanje hoće li ga i prihvatiti.

 

Samo mali prekršaj vraća ga na robiju.

 

“Ne druži se s vehabijama”

 

Jašarević više nema radikalne stavove zbog kojih je i napao Ambasadu SAD i ranio policajca. Sagovornik Avaza tvrdi da obavlja vjerske dužnosti, ali da se više ne druži s pripadnicima vehabijske zajednice u BiH.

 

–  Ima bradu, ali nije to velika, tzv. vehabijska kovrčava brada. On se skroz povukao. Čita knjige i crta. Najvažnije je da je sačuvao brak i porodicu. Žena ga s djecom svaka dva mjeseca posjećuje u Zenici – kaže naš sagovornik.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/MD)

 

 

BLIN
KOMENTARI