Posada pod istragom

Iran zaplijenio britanski naftni tanker

Hronika 20.07.19, 14:28h

Iran zaplijenio britanski naftni tanker
Ionako zategnuti odnosi između Irana i Zapada dodatno su se pogoršali otkako je britanska mornarica zaplijenila iranski naftni tanker Grace 1 na Gibraltaru 4. jula pod sumnjom da je krijumčario naftu u Siriji i time prekršio sankcije EU

 

Iran je prebacio britanski tanker koji je zaplijenio u Hormuškom moreuzu u luku Bandar Abbas, gdje će posada biti pod istragom zbog svog ponašanja, javila je u subotu iranska novinska agencija Fars. 

 

Tanker Stena Impero našao se na putu iranskom ribarskom brodu čiji je poziv upozorenja ignorisao, navodi novinska agencija riječi čelnika lučke i mornaričke organizacije u južnoj iranskoj pokrajini Hormozgan, Allahmorada Afifipoura. 

 

- Brod je prebačen u Bander Abbas na južnoj iranskoj obali u Hormuškom moreuzu. Svih 23 člana posade ostat će na brodu do okončanja istrage. Posadu čini 18 indijskih državljana, i pet drugih nacionalnosti - izjavio je Afifipour. 

 

Tanker se kretao prema luci u Saudijskoj Arabiji i iznenada je promijenio kurs nakon što je prolazio kroz moreuz na ulazu u Zaliv, kroz koji prolazi petina svjetske trgovine naftom. 

 

Ionako zategnuti odnosi između Irana i Zapada dodatno su se pogoršali otkako je britanska mornarica zaplijenila iranski naftni tanker Grace 1 na Gibraltaru 4. jula pod sumnjom da je krijumčario naftu u Siriji i time prekršio sankcije EU, prenosi Reuters.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI