goruće pitanje u bih

Mektić: Stav EU je da se migrantska kriza ravnomjerno rasporedi na cijelu BiH

Front 18.07.19, 14:59h

Mektić: Stav EU je da se migrantska kriza ravnomjerno rasporedi na cijelu BiH
- Rekao sam i podvukao nekoliko puta da mi ni po koju cijenu ne želimo da budemo 'hot-spot' država gdje će migranti dolaziti, a da se dalje uspostavljaju neki čvrsti bedemi i jake barijere da ti migranti ne žele da odlaze - naveo je Mektić

 

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas danas na pres-konferenciji da je jučer u Briselu zvaničnike Evropske unije upoznao o stanju i situaciji u vezi s migracijama u BiH, te da je zahtjev EU da se kriza mora ravnomjerno rasporediti na cijelu teritoriju BiH, a ne samo da teret krize podnosi Unsko-sanski kanton. 

 

- Rekao sam i podvukao nekoliko puta da mi ni po koju cijenu ne želimo da budemo 'hot-spot' država gdje će migranti dolaziti, a da se dalje uspostavljaju neki čvrsti bedemi i jake barijere da ti migranti ne žele da odlaze - naveo je Mektić.  

 

Mektić je kazao kako je također izrazio spremnost BiH da se na ozbiljan način bavi migracijama kao humanitarnim problemom. 

 

Kaže da je na početku sastanka zamoljen da se ne govori o ruti, nego da se razgovara o rješavanju tog problema samo unutar BiH.  

 

- Nekoliko ključnih stvari je potencirano, prije svega Koordinaciono tijelo za pitanje migracija, ili kako ga mi zovemo Operativnim štabom za pitanja migracija. Oni hoće jasnu, preciznu i efikasnu ulogu tog operativnog štaba, ili koordinacionog tijela koje može da donosi odluke i upravlja procesom migracija. Dakle da upravlja procesom migracija na način da donosi odluke i da se taj problem rješava - naveo je Mektić. 

 

Najavio je da će on otvoriti proces reforme tog operativnog štaba te da će, prije svega u okviru samog operativnog štaba vidjeti kako mogu postići da kao operativno tijelo sačinjeno od svih nivoa vlasti u BiH, bude efikasnije, odgovornije i da putem donošenja odluka upravlja procesom migracija. 

 

Napomenuo je da je to koordinaciono tijelo sada kao neka vrsta savjetodavnog tijela koje ne donosi odluke. 

 

Na sastanku u Briselu razgovarano je i o prihvatnim centrima unutar BiH te o situaciji u Unsko-sanskom kantonu (USK). 

 

- Zahtjev je Evropske unije da se ova kriza mora ravnopravno rasporediti na cijelu teritoriju BiH, a ne samo da teret ove krize podnosi USK. Govorili smo o problemima u USK i ja sam iznio naše razmišljanje da sadašnja situacija, kako su pozicionirani prihvatni centri u USK, nije dobra - kazao je Mektić . 

 

Naveo je da postoje četiri prihvatna centra u USK, od čega su dva - Sedra i Borići u Bihaću namijenjeni isključivo za ranjive kategorije kao što su porodice s maloljetnom djecom, maloljetnici bez pratnje, stare osobe, žene. Kazao je da to nije problem i može da funickonira u postojećim centrima. 

 

Po njegovim riječima, problem su Bira i Miral, zato što se nalaze neposredno i direktno u urbanim sredinama što stvara veliki sigurnosni i humanitarni problem. 

 

- Za nekoliko stotina posto povećan broj krivičnih djela. Ti migranti ometaju normalan život i rad lokalne zajednice. Moj je prijedlog bio da Biru i Miral dislociramo postepeno u novi prihvatni centar koji bi bio negdje na prostoru USK - kazao je Mektić, te dodao da lokacija Vučijak koju je predložio Grad Bihać nije prihvatljiva i tražit će se nova lokacija. 

 

Dodao je da će tražiti još jednu lokaciju za otvaranje još jednog prihvatnog centra na prostoru BiH.  

 

Napomenuo je da je „već u nekoj priči" s nevladinom organizacijom 'Emaus' u općini Doboj Istok u Federaciji BiH, da se tu uspostavi jedan prihvatni centar, unutar teritorije koja će moći prihvatiti jedan broj migranata i rasteretiti USK. 

Naveo je da će se u narednom periodu pokušati sastati s načelnikom općine Doboj Istok. 

 

Ministar Mektić je kazao da je u Briselu zamolio predstavnike EU da pošalju jednog ili više tehničkih eksperata koji bi bili u operativnom štabu. 

 

- Imali bi onda direktnu komunikaciju putem te osobe u svako vrijeme sa Briselom - dodao je on. 

 

Mektić je kazao da je Evropska unija spremna da iz evropskih fondova vrši transfer novca direktno na institucije BiH. 

 

- Ne putem posrednika, kako to ide, nego da ide direktno na institucije BiH, kad mi kažemo da smo spremni i kad ispunimo prva dva uslova. To je da ojačamo ulogu operativnog štaba, jer žele imati to koordinaciono tijelo jasno pozicionirano. Više su puta podvukli 'ne želimo rizikovati i davati novac tamo nekome za koga ne znamo ko će upravljati tim novcem, jer mi imamo odgovornost prema poreznim obveznicima EU kad trošimo njihov novac' - naveo je Mektić. 

 

Istaknuo je da taj novac mora biti trošen odgovorno i transparentno i mora se znati jasna situacija sa prihvatnim centrima. 

 

- Sada imamo Sedru, Miral, Biru koji se rentaju od privatnika. S obzirom da mi ne raspolažemo tim novcem, ne znam reći kolike su mjesečne rente. Međutim, oni žele da država nađe određene lokacije koje su u državnom vlasništvu, gdje će se investirati određeni novac i da sutra kad tih migracija ne bude bilo, da to ostane lokalnim zajednicama na korištenje - pojasnio je ministar sigurnosti. 

 

Rekli su, dodao je on, da su spremni i da podrže lokalne zajednice u određenim projektima. 

 

- Govorio sam o tome da USK, prije svega grad Bihać, značajan dio svogu budžeta zasniva na turizmu, da je to atraktivna turistička lokacija, te da ima tu velike gubitke i da bi bilo korektno da se iz tih evropskih fondova dio novca usmjeri ka lokalnim zajednicama, da im na neki način pomognu. Rekao sam da bi bilo dobro da se kroz određene projekte podrže i naše zdravstvene ustanove koje pružaju zdravstvenu zaštitu migrantima, kako bi ih osposobili za efikasniju zdravstvenu zaštitu - naveo je Mektić. 

 

Po njegovim riječima, EU je rekla „da je spremna da finansijski podrži sve razumne i opravdane projekte koji se tiču rješavanja pitanja i statusa migranata ovdje ne ograničavajući to na bilo kakav finansijski iznos“. 

 

- To mi je ponovljeno više puta, to mi je ponovljeno i u razgovoru u četiri oka - dodao je on. 

 

Ministar Mektić je jučer na sastanku u Briselu govorio i o podršci sigurnosnom sektoru, jer problem migracija je ujedno i sigurnosni problem. 

 

- Rekao sam da je za 300 do 400 posto povećan broj krivičnih djela u USK i to predstavlja ozbiljan sigurnosni izazov. Mi smo već realizovali jedan dio novca iz IPA fondova za pomoć policijskim agencijama. Ali, ako se uspijemo dogovoriti, ako budemo razumni, odgovorni, riješit ćemo pitanje ove koordinacije na jedan efikasniji način, riješit ćemo pitanje prihvatnih centara. Onda ćemo novac iz tih fondova dobivati direktno na institucije BiH i moći ćemo ga mi raspoređivati - zaključio je Mektić. 

 

Mislim, dodao je on, da trebamo sjesti i svi zajedno se dogovoriti o tom pitanju. 

 

- Uslov je da se teret ove krize ravnomjerno rasporedi na cijelu BiH, a ne samo na USK. Prenosim i govorim šta nam je jasno rečeno - ponovio je na kraju Mektić.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI