SNIMLJEN NOVI BH. FILM

Pala zadnja klapa igranog filma „Sve o ljubavi, knjigama i psima“ Jasmina Durakovića

Kultura 16.07.19, 09:50h

Scenarij za "Sve o ljubavi, knjigama i psima" nastajao je više od tri godine, dok je samo snimanje obavljeno u periodu decembar-juli ove godine. Glavne uloge u filmu igraju Senad Bašić i Ena Kurtalić. dok se premijera flma očekuje početkom naredne godine.

 

U Sarajevu ovoga vikenda završeno snimanje petog dugometražnog igranog filma  scenariste i reditelja Jasmina Durakovića „Sve o ljubavi, knjigima i psima“. Film je žanrovski postavljen kao krimi-drama i prati priču o Sadi, čovjeku srednjih godina, koji kreće u potragu za ljudima kojima je tokom života pozajmljivao knjige, a nikad mu nisu vraćene. Glavni junak istovremeno upada u rubnu ljubavnu vezu sa puno mlađom djevojkom. Preko drame o ljudskoj egizistenciji priča neočekivano skreće u pravcu uzbudljivog noir krimića.


Ambijent u kojem se dešava ova filmska priča jeste današnje Sarajevo, grad u kojem se uništavaju muzeji i kultura, a caruju korupcija i pravno bezvlašće.


 Glavne uloge u filmu igraju filmska bh. zvijezda Senad Bašić i mlada glumica Ena Kurtalić, dok se u drugim značajnim rolama pojavljuju: Vanesa Glođo, Izudin Bajrović, Tihomir Stanić, Belma Salkunić, Haris Burina, Mirsad Tuka, Slaven Knezović i Nadine Mičić.  Veliku ulogu u ovome filma igra i poznati konceptualni bh- umjetnik Jusuf Hadžifejzović, dok u fimu igraju još i Aleksandar Saša Bukvić, Selma Štrbo, Tarik Karačić, Ivica Pinjuh Bimbo, Mirsad Ćatić Čuperak i drugi.


 
Direktor fotografije u filmu je Šahin Šišić, scenografiju potpisuju Osman Arslanagić i Maja Cerić, kostimografiju Belma Žiško i Adisa Vatreš Selimović, dok je make-up Naida Đekić. Planirano je da muziku za ovaj film radi poznati bh. muzičar i kompozitor sa adresom u Londonu Dado Džihan.


O procesu nastanka i snimanja filma reditelj Duraković kaže:


„Scenarij je nastajao preko tri godine i radi se autorskom tekstu koji se duboko tiče mene i ljudi oko mene. Zeljeli  smo da se bavimo tajnama koje kreće iz ljudske prirode i dešavaju se najčešće iza četri zida, dok je ambijent priče današnje Sarajevo, sa svim svojim dobrim i lošim stranama. Zahvalan sam glumačkoj i produkcijskoj ekipi na velikom i nesebičnom angažmanu kako bi ova priča i ovaj film uopće mogli biti snimljeni, uprkos skromnim sredstvima sa kojim smo raspolagali u procesu produkcije filma".


Film nakon faze snimanja ulazi u proces montaže i postprodukcije i očekuje se da će biti početkom naredne godine.


Producenti filma su Amira Kudumović (SCENA) i Jasmin Duraković (DEPO), a finansijski je podržan od Fondacije za kinematografiju i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

 

(DEPO Portal/ak)

 

BLIN
KOMENTARI