čedomir jovanović i ove godine u potočarima

Sve više ova Srebrenica muči Srbe i Srbiju... Ona 24 godine gleda svijet jednim okom, a zapravo je slijepa

Front 11.07.19, 13:30h

Sve više ova Srebrenica muči Srbe i Srbiju... Ona 24 godine gleda svijet jednim okom, a zapravo je slijepa
Do negiranja genocida dolazi kazao je zato što je to dopušteno i zato što je danas društvo mnogo luđe nego 1992. godine

 

Čedomir Jovanović, lider LDP-a, jedan od rijetkih srbijanskih političara koji 11. jula bude u Potočarima i javno govori da je u Srebrenici počinjen genocid govorio je za N1. Kazao je da na obilježavanje godišnjice genocida svake godine dolazi između ostalog zbog Srbije i srpskog naroda koje mora prihvatiti ono što se dogodilo 1995. godine.

 

"Taj teret koliko god bio veliki moj narod će morati da ga podnese. Sve više ova Srebrenica muči Srbiju i Srbe, a sve više Bošnjaci uz podršku svijeta pronalaze svoj mir. Srbija mora da otvori oči, mora da bude hrabra, mora da prizna i preuzme svoj dio odgovornosti za genocid u Srebrenici jer je takva Srbija potrebna Srbima, Bošnjacima, Hrvatima u Srbiji, Bosni i čitavom regionu. Ona 24 godine gleda svijet jednim okom, a zapravo je slijepa", istakao je Čedomir Jovanović.

 

Do negiranja genocida dolazi kazao je zato što je to dopušteno i zato što je danas društvo mnogo luđe nego 1992. godine.

 

"Danas je sve mnogo lošije zbog toga što taj rat nismo završili. On mora biti završen."

 

Istakao je kako nijedan narod se ne može proglasiti zločinačkim, ali da isto tako nijedan narod ne može biti lišeno odgovornosti.

 

"Srebrenica je bila industrija smrti, to nije pojedinačni čin nekoga koga je to zlo odvelo u neku vrstu ratnog ludila. Ona je bila pod zaštitom UN-a."

 

Svaki muškarac koji je ubijen, istakao je, ubijen je više puta, a drugi put ubijeni su kada su im kosti "razbacane po brdima". Čedomir Jovanović, jedan je od rijetkih političkih lidera u Srbiji koji je više puta bio na obilježavanju godišnjice genocida u Potočarima.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI