majčinstvo donosi i velike promjene

Neugodne stvari o kojima novopečene majke ne žele govoriti: Evo šta se zaista desi s tijelom nakon poroda

ŽENA iN 10.07.19, 17:36h

Neugodne stvari o kojima novopečene majke ne žele govoriti: Evo šta se zaista desi s tijelom nakon poroda
Nakon pojavljivanja prve menstruacije nemojte ni pokušavati koristiti tampon jer postoji velika vjerovatnost da ćete doživjeti neugodno iskustvo

 

Tijelo nakon porođaja prolazi kroz brojne promjene, od kojih nisu sve ugodne, a neke kod žena izazivaju sram.

 

Ne govorimo o strijama, hemeroidima i opuštenoj koži i napuhanom trbuhu, čega je većina žena svjesna, već o neugodnim stvarima o kojima niti jedna novopečena majka ne želi govoriti.

 

1. Vagina može postati prevelika za tampon

 

Nakon pojavljivanja prve menstruacije nemojte ni pokušavati koristiti tampon jer postoji velika vjerovatnost da ćete doživjeti neugodno iskustvo.

 

Ne brinite, to je samo privremeno stanje koje može potrajati nekoliko mjeseci nakon porođaja. Riječ je o posljedici rastezanja i širenja vagine nakon porođaja, treba vremena da se vrati u normalno stanje.

 

2. Nećete moći kontrolirati ispuštanje vjetrova 

 

Porođaj itekako ostavlja tragove na vašem tijelu, posebno na djelu koji se veže uz zdjelicu i zdjelične mišiće. Oni postaju slabiji nego što su bili, što može dovesti do neugodne pojave nekontroliranog ispuštanja vjetrova, bez upozorenja. 

 

Ova je pojava vrlo česta, no dobra je vijest to da će mišići postepeno ojačati i vratiti se u normalu, a neugodnosti će nestati.

 

3. Možda ćete se i upiškiti u gaćice

 

Ponovo je riječ o slabljenju mišića zdjelične kosti koji tokom porođaja prolaze kroz vrlo velike promjene. Upravo zbog toga mnoge novopečene mame ne mogu u potpunosti kontrolirati mjehur.

 

To znači da kad god kihnete, zakašljete, podižete teret ili se glasno i od srca smijete, postoji opasnost da se upiškite u gaće, barem dok mišići ne ojačaju.

 

4. Mogu vam narasti stopala

 

Tiokom posljednjih mjeseci trudnoće noge često natiču, a stopala postaju šira i veća, što se nakon porođaja vraća u normalu. Ali postoji vjerovatnost da vam stopala postanu i ostanu veća nego prije trudnoće.

 

Stopalo može narasti i za jedan broj, a što uzrokuje tu, za žene nepoželjnu pojavu, nisu sigurni ni naučnici.

 

5. Intimni dijelovi mogu promijeniti boju

 

Snažne hormonalne promjene koje se događaju u tijelu novopečene mame tijelo izražava na razne načine. Jedan od njih je i značajno tamnjenje kože na bradavicama te na području oko vagine i anusa.

 

I dok kod nekih žena ova pojava nakon određenog vremena nestane, ove druge morat će se pomiriti s još jednim "darom prirode".

 

(Hayat, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI