da bi vaše dijete bilo zdravo

Najlakše im je dati neki ekran: Većina roditelja nema pojma koliko je tjelovježbe potrebno djeci, a vi?

Lifestyle 08.07.19, 19:46h

Najlakše im je dati neki ekran: Većina roditelja nema pojma koliko je tjelovježbe potrebno djeci, a vi?
"Ovaj je trend u posljednjih nekoliko godina postao zabrinjavajući. Sve više djece i mladih ne vježba dovoljno, a i satovi tjelesnog odgoja su smanjeni", rekao je izvršni direktor YST-a Ali Oliver

 

VIŠE od dvije trećine roditelja ne zna koliko bi njihova djeca trebala vježbati kako bi ostala zdrava, otkrilo je novo istraživanje. 

 

Službene smjernice NHS navode kako bi djeca u dobi od pet do 18 godina trebala vježbati sat vremena svakodnevno, ali 68 posto odraslih u Velikoj Britaniji to nije znalo ili su mislili da je manje od sat vremena tjelovježbe dovoljno. 

 

Istraživanje koje je provedeno između 2.000 odraslih osoba, pokazalo je da je samo četvrtina ispitanika znala preporučeno vrijeme vježbanja za djecu i mlade, dok su ostali mislili da je dovoljno u prosjeku 46 minuta. 

 

"Ovaj je trend u posljednjih nekoliko godina postao zabrinjavajući. Sve više djece i mladih ne vježba dovoljno, a i satovi tjelesnog odgoja su smanjeni", rekao je izvršni direktor YST-a Ali Oliver.

 

Podaci Sport Englanda pokazali su da samo 17,5 posto djece dnevno odradi 60 minuta tjelovježbe. Također, otkrivene su i neke nejednakosti među djecom iz različitih ekonomskih sredina, pa tako 39 posto djece iz siromašnih obitelji vježba manje od 30 minuta dnevno, a iz bogatijih njih 26 posto.

 

Koliko je tjelovježba u djetinjstvu i mladosti važna ispričao je i Ben Smith, maratonac.

 

"Moje iskustvo kroz obrazovanje bilo je zastrašujuće. Osjećao sam se kao da nisam dovoljno dobar, da se nikad neću moći uklopiti i imao sam sto izgovora zašto ne mogu vježbati. Kasnije u životu otkrio sam sport i sad tek vidim koju moć on ima. Ne samo za izgradnju uma, već i za druge životne vrijednosti. Od velike je važnosti da svaka mlada osoba ima priliku uživati u onome što sport može ponuditi", zaključio je Smith.

 

(Index, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI