Copa America

Brazil savladao Peru za devetu titulu prvaka Južne Amerike

Sport 08.07.19, 08:22h

Brazil savladao Peru za devetu titulu prvaka Južne Amerike
Na Copi je do sada nastupilo i deset gostujućih reprezentacija, Australija, Kostarika, Haiti, Honduras, Jamajka, Japan, Meksiko, Panama, SAD i Katar

 

Nogometna reprezentacija Brazila osvojila je deveti naslov prvaka Južne Amerike, no rekorder Copa Americe i dalje je Urugvaj sa 15 osvojenih naslova prvaka. 

 

Brazil je na titulu čekao od 2007. godine kada je slavio na prvenstvu igranom u Venezueli. 

 

Ukupno je osam reprezentacija osvajalo naslov prvaka Južne Amerike. Rekorder je Urugvaj sa 15 naslova prvaka, Argentina ima jednu titulu manje, dok je Brazil treći s devet naslova. Peru je ostao na dva naslova južnoameričkog prvaka osvojena 1939. i 1975. 

 

U najviše finala je igrala Argentina, u 28 pri čemu ima 14 pobjeda i 14 poraza. Urugvaj ima 21 finale (15 pobjeda, šest poraza), a Brazil 20 finala (devet pobjeda, 11 poraza). 

 

Najviše medalja osvajali su Argentinci. 'Gauči' su osvojili 33 medalje - po 14 zlata i srebra, te pet bronci. 

 

Urugvaj je i rekorder po broju plasmana među četiri najbolje ekipe, čak 35 puta su "La Celeste" bili u Top 4. Argentina je na drugom mjestu sa 35 plasmana među četiri, a slijede Brazil (30), Paragvaj (22), Čile (21)... 

 

Na Copi je do sada nastupilo i deset gostujućih reprezentacija, Australija, Kostarika, Haiti, Honduras, Jamajka, Japan, Meksiko, Panama, SAD i Katar. 

 

Do sada su najdalje dogurali Meksikanci koji su dva puta igrali u finalu (1993, 2001), no oba puta su poraženi. Meksiko ima i tri treća mjesta, prenosi Hina. 

 

Ovo je bila peta 'Copa' u Brazilu, a rekorder je Argentina koja je deset puta organizirala natjecanje najboljih ekipa Južne Amerike. 

 

OSVAJAČI  NASLOVA

 


15 - Urugvaj
14 - Argentina
9 - Brazil
2 - Paragvaj, Čile, Peru
1 - Kolumbija, Bolivija 

 

DOMAĆINI


10 - Argentina
7 - Urugvaj, Čile
6 - Peru
5 - Brazil
4 - Ekvador
2 - Bolivija, Kolumbija
1 - Paragvaj, Venezuela, SAD

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI